«Μάχη» στις Βρυξέλλες για τον πρόεδρο της Κομισιόν

«Μάχη» στις Βρυξέλλες για τον πρόεδρο της Κομισιόν
Ο Κάμερον δηλώνει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους εναντίον του Γιούνκερ, ωστόσο έχασε δύο πολύτιμους συμμάχους, τη Σουηδία και την Ολλανδία
Σήμερα ξεκινά η “μάχη των Βρυξελλών” με τον Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους προκειμένου να φρενάρει την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, την οποία στηρίζει η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα απρόοπτα καθώς, δύο ισχυροί σύμμαχοι του Βρετανού πρωθυπουργού στην εκστρατεία αντι-Γιούνκερ,τον άδειασαν στο… παρά πέντε ανακοινώνοντας ότι τελικά θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να ετοιμάζεται για Βατερλό, σχολιάζουν αρθρογράφοι βρετανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση της Ολλανδίας και της Σουηδίας, χώρες που είχαν αρχικά ταχθεί στο πλευρό της Βρετανίας και αντιτίθεντο στην υποψηφιότητα του “κυρίου ευρώ” στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι τελικά θα τον στηρίξουν.

Στην “ατζέντα” της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, οι “28” θα συζητήσουν για την ευελιξία στις δημοσιονομικές πολιτικές εξυγίανσης,όμως, το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι η ανοιχτή σύγκρουση του Κάμερον με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες. Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Γιούνκερ ως φεντεραλιστής παλαιάς κοπής αντενδείκνυται για πρόεδρος της Κομισιόν.

Με την εκστρατεία του να κινδυνεύει να πέσει στα βράχια, ο Κάμερον απειλεί τους ευρωπαίους ηγέτες με κυρώσεις αν τελικά δώσουν στον Γιούνκερ το πράσινο φως για την προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής. Ομως, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συσπειρώνει γύρω του το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαικής ηγεσίας και κυρίως των σοσιαλιστών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματεο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ, ηγούνται της εκστρατείας που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου στην κεφαλή της Κομισιόν την ώρα που ο Κάμερον έχει στυλώσει τα… πόδια.Το Λονδίνο απομονώνεται και δεν φαίνεται να υποχωρεί από την πρόθεσή του να πιέσει τη Σύνοδο για ψηφοφορία επι του ζητήματος. Συνήθως, όπως αναφέρει το Reuters, oι αποφάσεις των «28» λαμβάνονται με συναινετικές διαδικασίες αλλά αυτή τη φορά το κλίμα οδεύει προς ανοικτή αντιπαράθεση ενώ ακόμη και στα βρετανικά ΜΜΕ, η «ήττα Κάμερον», όπως την αναφέρουν, θεωρείται προδιαγεγραμμένη μετά και την “ανταρσία” των δύο συμμάχων του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε,μέχρι πρότινος ένας από τους λίγους που συμμερίζονταν τις επιφυλάξεις του Λονδίνου κατά του Γιούνκερ, ανέφερε τις παραμονές της Συνόδου πως εάν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, θα τον υποστηρίξει. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μεγαλύτερος δυνατός συνασπισμός στην ΕΕ ο οποίος θα στηρίξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τον Γιούνκερ, αν και στο παρελθόν είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.«Αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ηγετών των κρατών και επίσης έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε οι κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα έχουν ακολουθηθεί και η (σουηδική) κυβέρνηση θα ταχθεί με αυτή την πλειοψηφία» δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Ράινφελντ.

Όμως, το…αυτί του Κάμερον δεν ιδρώνει.«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν όσοι εμπλέκονται ότι χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση στην ΕΕ και δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα πρέπει να πιέσω για αυτό, θα φτάσω μέχρι τέλους» διεμήνυσε ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα του κοινοβουλίου.

Ενδεικτικοί του κλίματος είναι οι τίτλοι των μεγάλων βρετανικών ΜΜΕ: «Η προσπάθεια της Βρετανίας να μπλοκάρει τον Γιούνκερ οδεύει προς αποτυχία» γράφει η ιστοσελίδα του “BBC”, «ο Κάμερον αντιμέτωπος με ήττα για τον Γιούνκερ»,αναφέρει από την πλευρά του ο “Guardian”.

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...