Μέτρα υποστήριξης φρούτων και λαχανικών ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ

Μέτρα υποστήριξης φρούτων και λαχανικών ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ
Μέτρα για τη «σταθεροποίηση της αγοράς» που θα «στοχεύουν» συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο θα ανακοινώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Δεν αποσαφηνίζει όμως αν πρόκειται για αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς που θίγονται από το εμπάργκο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική για αντικατάσταση της ρωσικής «αγοράς-κλειδί» για τα νωπά αγροτικά προϊόντα.

«Η δράση θα είναι αναλογική και οικονομικά αποδοτική», σημείωσε ο κ. Τσιόλος, μιλώντας μετά την συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην αγροτική οικονομία της Ε.Ε., μετά την απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει για ένα χρόνο την εισαγωγή τροφίμων από την ενωμένη Ευρώπη.

Περαιτέρω μέτρα για την κατηγορία των κρεατικών εξετάζονται.

Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών φρούτων, λαχανικών, κρεατικών και ψαριών προς τη Ρωσία εκτιμάται σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόλος ανακοίνωσε την ενεργοποίηση, από σήμερα, ενός «ενισχυμένου μηχανισμού παρακολούθησης» της αγοράς, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη και ταχύτερη συλλογή των σχετικών δεδομένων.

Επιπλέον, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων, η Κομισιόν προτείνει εβδομαδιαίες συνεδριάσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών-μελών, κατά τους «επόμενους μήνες», με στόχο να εξετάζεται η κατάσταση σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται από το εμπάργκο.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...