Μήνυμα Λιου σε Τσίπρα: Απομείωση του χρέους πριν λήξει η θητεία Ομπάμα

Πέμπτη 21/07/2016 – 18:19

Αλέξης Τσίπρας, Τζακ Λιου

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του χρέους συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τζακ Λιου, οι οποίοι συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για μία συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα, τι του λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. «Μου λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Λιού είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στη Μεσόγειο ως μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, κάνοντας αναφορά στην αβεβαιότητα που προκαλούν στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και το Brexit, οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τσίπρας: η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις

Ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μία «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια», προσθέτοντας ότι « η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

«Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως «τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Στο επίκεντρο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη συνεργασίας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI για το ζήτημα της UBS προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...