Μήνυμα Τσίπρα: Ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για να ανταπεξέλθουμε στη συμφωνία για το προσφυγικό

Μήνυμα Τσίπρα: Ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για να ανταπεξέλθουμε στη συμφωνία για το προσφυγικό

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 23/03/2016 – 21:42

tsipras-syriza

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                                 

Πρώτη προτεραιότητα για το πρωθυπουργικό επιτελείο, αποτελεί το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο και θα πρέπει να υλοποιηθεί, για την κυβέρνηση, η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τελευταία συμφωνία για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος, η λύση του οποίου βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών είναι μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, όπως εξήγησε, το γεγονός ότι όλο το βάρος της εφαρμογής της είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με στόχο να «τρέξει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συμφωνία. Για το λόγο αυτό άλλωστε, επικοινώνησε και μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γες Στόλτενμπεργκ, τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Με την ατμόσφαιρα δε, να είναι φορτισμένη, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες,  η Αθήνα συνεχίζει να  δραστηριοποιείται προς πάσα κατεύθυνση.

Με φόντο τα παραπάνω, στις 11.30 το πρωί συνέρχεται μάλιστα και το κυβερνητικό συμβούλιο μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.Η έγκριση του νομοσχεδίου (που θα ενσωματώσει νομικά στο ελληνικό Δίκαιο τη συμφωνία της Συνόδου) για την επίλυση ζητημάτων για το προσφυγικό, ο έλεγχος των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και η… αναβάθμιση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης, την ώρα που από το Μαξίμου διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως «υλοποιούμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει».

Το στίγμα πάντως, για όσα μέλλει να γίνουν για την αναβάθμιση του μεταναστευτικής πολιτικής, έδωσε η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας για τη λειτουργία του υπουργείου ότι: «θέλουμε γρήγορα αναβάθμιση, που να μη δημιουργεί όμως πρόβλημα στους υπάρχοντες υπαλλήλους και να μη δημιουργούνται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Η ίδια προανήγγειλε πως θα συσταθούν δύο Γενικές Γραμματείες: Μία για την πρώτη υποδοχή και μία για θέματα ασύλου, ώστε οι διαδικασίες να «τρέχουν» γρήγορα και αποτελεσματικά. Όσο για τον κ. Μουζάλα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά».

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΔΝΤ: ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Για τη διαπραγμάτευση, τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έκανε λόγο για  την ύπαρξη κοινού εδάφους στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς, καθώς και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...