Μήνυμα από Βρυξέλλες στην κυβέρνηση: Ή απολύσεις ή νέες περικοπές μισθών

Μήνυμα από Βρυξέλλες στην κυβέρνηση: Ή απολύσεις ή νέες περικοπές μισθών
Παρέμβαση στην κόντρα περί απολύσεων επιχειρούν οι Βρυξέλλες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκτελέσει ένα μέτρο της συμφωνίας, πρέπει να πάρει ένα άλλο και στην στην περίπτωσή μεταξύ οριζόντιων μισθολογικών περικοπών και στοχευμένων απολύσεων θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας των ελληνικών αρχών και της τρόικας, όπως περιγράφεται στην δημόσια έκθεση της Κομισιόν για τον 4ο έλεγχο του 2ου ελληνικού προγράμματος, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να μειώσουν το επίπεδο των δαπανών για το λεγόμενο wage-bill, δηλαδή των σύνολο των χρημάτων που πηγαίνουν στη μισθοδοσία του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Τρόικα και αρχές έχουν συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες μισθολογικές περικοπές, όμως το προσωπικό πρέπει να ανανεωθεί και σε βάθος χρόνου να συρρικνωθεί κοντά στα επίπεδα των 450.000 ατόμων.

Πριν από ένα χρόνο η τρόικα έγραφε στην έκθεσή της ότι τα επίπεδα άνω των 450.000 δεν είναι απαραίτητα βιώσιμα και πριν από ένα περίπου μήνα επαναβεβαίωσε τη θέση αυτή στη νεότερη έκθεση. Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση των στόχων της κινητικότητας και των απολύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αν το «wage-bill» κρατήσει τις δαπάνες ψηλά, η τρόικα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανορθώσουν κόβοντας από το επίπεδο των μισθών.

Η ίδια άποψη επικρατεί και στο Συμβούλιο. Ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ προσφάτως είπε «τα νούμερα για την κινητικότητα πρέπει να καλυφθούν τώρα, σήμερα. Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο, τότε αυτό θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του ελέγχου της Τρόικας και αυτό σημαίνει ότι δε θα είμαστε σε θέση να έρθουμε σε συμφωνία στο Eurogroup και να πούμε η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, τώρα ας κάνουμε και εμείς το δικό μας μέρος».

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...