Μίαρης: Εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού

Μίαρης: Εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού

Μίαρης

ΤΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΜΙΑΡΗ

Εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και του εσωτερικού, που παρελήφθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα νεότερα στοιχεία που κυριολεκτικά ξεσκονίζουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι:

  • Τα στοιχεία που απέστειλαν τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες για τις καταθέσεις και γενικά χρηματοοικονομικές επενδύσεις των πελατών τους, τα οποία ήδη ξεκίνησαν και διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων.
  • Τα στοιχεία που έλαβε η ΑΑΔΕ από τράπεζες 54 χωρών, τα οποία επίσης αφορούν σε καταθέσεις και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας (χρηματοοικονομικές επενδύσεις)  φορολογικών κατοίκων Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι στο τέλος του 2017, η ΑΑΔΕ, ελάβε επιπλέον και στοιχεία από τράπεζες από 30 άλλες χώρες, σφίγγοντας περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τους Έλληνες φορολογούμενους, που έχουν βγάλει στο εξωτερικό αδήλωτα και αφορολόγητα κεφάλαια. Επίσης, η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στην πλατφόρμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και απόκρυψης εισοδημάτων που παράγονται εκτός της χώρας που φορολογούνται οι πολίτες.

Τα στοιχεία που κοινοποίησαν και θα κοινοποιήσουν οι ξένες τράπεζες στις ελληνικές αρχές αφορούν:

1. Καταθετικούς λογαριασμούς.

2. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

6. Αξία και υπόλοιπο λογαριασμού (τραπεζικού κ.ά.).

Ποιοι πρέπει να ανησυχούν

Η φορολογική μνήμη της εφορίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ και την εξειδίκευση από την ΑΑΔΕ, μπορεί να πάει πίσω έως και 20 χρόνια υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

• Για τις χρήσεις έως και το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Δηλαδή, όποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ελέγχεται ακόμη και για 15 χρόνια πίσω.

• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. 

• Για τις υποθέσεις από το 2008 και μετά, η απόφαση προβλέπει πως θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή. Μάλιστα για αυτές ισχύει 20ετής παραγραφή.

• Για τις χρήσεις από το 2012 και μετά όλες οι υποθέσεις ελέγχονται κανονικά, καθώς εμπίπτουν στην πενταετία από το χρόνο παραγραφής, που πλέον ισχύει ως γενικός κανόνας. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316781-Miares-Ektetamenes-diastayroseis-stoicheion-apo-logariasmoys-trapezon-toy-exoterikoy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...