Μίνιμουμ 250 ευρώ το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης, από 25 Ιουλίου!

Πέμπτη 21/07/2016 – 18:15

αποδείξεις

ΦΟΒΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ                                      

Αυξάνονται τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων, από τις 25 Ιουλίου με ελάχιστη «καμπάνα» τα 250 ευρώ για κάθε απόδειξη! Με στόχο να αντιμετωπιστεί η τάση αύξησης της φοροδιαφυγής που καταγράφηκε στα νησιά του Αιγαίου, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το οικονομικό επιτελείο, σκληραίνει την στάση του απέναντι στους παραβάτες. Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ως ελάχιστο ποσό προστίμου ύψους 250 ευρώ και 500 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, τα νέα πρόστιμα μπαίνουν  σε ισχύ, άμεσα για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν οι ελεγκτές μέσα στην τουριστική περίοδο.

Πως τα πρόστιμα θα γίνουν πιο ακριβά, το είχε προαναγγείλλει ο Τρύφων Αλεξιάδης  προ τριμήνου, καθώς το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων είχε προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.  Τα νέα πρόστιμα, αναμένεται να αποτελέσουν «φόβητρο» για τις επιχειρήσεις, και να ενισχύσουν σημαντικά τους ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που αυτή την περίοδο, πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως σε  τουριστικές περιοχές και σημεία που οι αρχές θεωρούν πως έχουν μεγάλο βαθμό παραβατικότητας.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής εντάθηκε, καθώς από την μία τα πρόστιμα έπεσαν στο 50% της αξίας του ΦΠΑ, που θα έπρεπε να αποδοθεί, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο φόρος με τον ανώτατο συντελεστεί να έχει φτάσει πλέον το 24%.  

Η λύση που επιλέχτηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για να βάλει φρένο στην φοροδιαφυγή και ειδικά στο θέμα την μη έκδοσης αποδείξεων, είναι η άμεση αύξηση των προστίμων.  Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Αν και δεν επαναφέρονται τα αυτοτελή πρόστιμα που είχαν καταργηθεί στα μέσα Οκτωβρίου του 2015,  αν οι ελεκτές διαπιστώσουν τη μη έκδοσης απόδειξης από μία επιχείρηση, τότε θα επιβάλουν και πάλι πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή, όμως τώρα έχει τεθεί μίνιμουμ ποσό τα 250 ευρώ για κάθε περίπτωση. Το όριο ανεβαίνει στα 500 ευρώ, όταν η παρανομία γίνεται από υπόχρεους διπλογραφικών βιβλίων.

Αν κάποιος πιαστεί ξανά να είναι παράνομος, μέσα σε περίοδο πέντε ετών από το πρώτο πρόστιμο, ως υπότροπος, θα πληρώσει το διπλό πρόστιμο δηλαδή από 250 σε 500 και από 500 σε 1.000. Αν «δεν βάζει μυαλό» και συνεχίσει να παρανομεί τότε τα πρόστιμα  τετραπλασιάζονται!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...