Μαζικές εντολές ελέγχου εξαπολύει η εφορία

Μαζικές εντολές ελέγχου εξαπολύει η εφορία

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Θα αντληθούν στοιχεία ακόμη και από εφαρμογές social media (Facebook, Instagram).

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,  με  εντολές φορολογικού ελέγχου που στέλνει  σε φορολογούμενους με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις.

Όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και αποκρύπτουν εισόδημα, υπεραξία κεφαλαίου από μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των διαφόρων βάσεων δεδομένων από τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο κλπ, αλλά και στοιχείων που θα αντληθούν ακόμη και από εφαρμογές social media (Facebook, Instagram) οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα θέσουν στο στόχαστρο  ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων για τους οποίους ήδη υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει ειδική ελεγκτική εφαρμογή, σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν ένα ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, θα αντλεί από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης αρκετά στοιχεία και θα βγάζει ένα μήνυμα, « Να συνεχιστεί ή όχι ο φορολογικός έλεγχος».

Ο ελεγκτής δεν θα περιορίζεται στα στοιχεία που βγάζει αυτόματα το σύστημα αλλά θα μπορεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εισέλθει στο προφίλ του φορολογούμενου στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram να αντλήσει στοιχεία για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μην φαίνονται στα επίσημα αρχεία που διαθέτει το κράτος.

Ακόμη και ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης που μπορεί να απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες, αν δεν υποστηρίζεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου θα αποτελούν στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή προστίμων.
Η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε καταθέσεις του φορολογούμενου, στοιχεία από διάφορες λίστες που έχουν καταχωρηθεί σε ειδικές βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, στα περιουσιακά στοιχεία του, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, το κτηματολόγιο και άλλες βάσεις δεδομένων, σε παρελθούσες φορολογικές χρήσεις και εισοδήματα, σε πρόστιμα και ποινές, σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας, στοιχεία από το Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

    Η εντολή ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και σε κάθε περίπτωση εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της. Η κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης δύναται να διενεργηθεί και στη Δ.Ο.Υ. ή το Ελεγκτικό Κέντρο που την εξέδωσε, με τη συναίνεση του προσώπου προς το οποίο αυτή γίνεται. Με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης γνωστοποιείται στον φορολογούμενο, η δυνατότητα για υποβολή εκπροθέσμων φορολογικών δηλώσεων μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού καθώς και ο προβλεπόμενος περιορισμός των σχετικών προστίμων σε περίπτωση άμεσης εξόφλησης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
    Εξαιρετικά στις περιπτώσεις πλήρους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου που γίνεται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, η εντολή ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που φέρουν την παραπάνω εντολή κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του φορολογουμένου.
    Σε περιπτώσεις που εξαιτίας της φύσης της υπόθεσης ενδείκνυται η διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, θα εκδίδεται κατ’ αρχήν εντολή για διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά – προληπτικός έλεγχος και, εφόσον απαιτείται, θα εκδίδεται στη συνέχεια εντολή φορολογικού ελέγχου για συγκεκριμένες φορολογίες και συγκεκριμένες φορολογικές περιόδους.
    Στις περιπτώσεις φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία των φοροελεγκτών η εντολή φορολογικού ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο πριν από την έναρξη των ελεγκτικών ενεργειών και σε κάθε περίπτωση εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της.
    Σε περιπτώσεις που με αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων ή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ακυρώνονται οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου για τυπικές πλημμέλειες και η σχετική υπόθεση αναπέμπεται στη Φορολογική Διοίκηση για επανάληψη διαδικασίας, εφόσον εκδοθεί εντολή ελέγχου σε εκτέλεση των αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων ή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, αυτή κοινοποιείται στον φορολογούμενο εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της.

Ταυτόχρονα με την εντολή του ελέγχου, η ΑΑΔΕ καλεί τους ελεγχόμενους να σπεύσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις και να πληρώσουν την οφειλή εντός 30 ημερών για να έχουν έκπτωση σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους έως 40%.

Ειδικότερα, μαζί με την εντολή ελέγχου οι ελεγχόμενοι θα λάβουν και μια επιστολή από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας με την οποία θα ενημερώνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις ή υποθέσεις για τις οποίες ελέγχονται μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις θα έχουν έκπτωση στα πρόστιμα ή τον πρόσθετο φόρο έως 40% με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν την οφειλή εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

Θράσος Μίαρης

Φοροτεχνικός

Φορολογικός Σύμβουλος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332626-Mazikes-entoles-elegchoy-exapolyei-e-ephoria ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...