Μαθητικός Διαγωνισμός: “Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη”

Μαθητικός Διαγωνισμός:
Ενας πολύ σημαντικός διαγωνισμός που αφορά μαθητές διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία (Heritage & Museums).
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του European Museum Forum (EMF), Council of Europe διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Αττικής, με θέμα:

«Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη – Μυθολογία, Παράδοση, Μουσεία».

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος στόχος είναι να ενδυναμωθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος της τέχνης και των μουσείων, στρέφοντας το ενδιαφέρον των μαθητών, των οικογενειών τους και των καθηγητών στη διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Οι μαθητές καλούνται να εμπνευστούν από τη μυθολογία, αλλά και να εξερευνήσουν μέσω διαδικτύου μνημεία και μουσεία ευρωπαϊκών χωρών και να εκφράσουν μέσα από τα έργα τους όσα έμαθαν κι όσα ένιωσαν.

Οι εκπαιδευτικοί που θα διενεργήσουν τον διαγωνισμό στις σχολικές τάξεις καλούνται να επιλέξουν σε συνεργασία με τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας τα καλύτερα έργα (έως 10) με τα οποία θα συμμετάσχει το σχολείο τους στον διαγωνισμό.

Τα έργα θα παραδοθούν, κατά τις ώρες 10:00 έως 20:00, στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται στην οδό Βασ. Σοφίας – Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής, εντός του Πάρκου Ελευθερίας  από την Τρίτη 14 Απριλίου έως και την Παρασκευή  17 Απριλίου 2015 ή εναλλακτικά θα  αποσταλούν ταχυδρομικά (εγκαίρως ώστε να έχουν παραληφθεί στις 17 Απριλίου 2015 το αργότερο) στην διεύθυνση: Διαγωνισμός «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ –  ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Οργανισμός  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Οδός Βασ. Σοφίας – Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής – Τ.Κ. 106 74  Αθήνα.

Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από επιτροπή καθηγητών-εικαστικών και όσα έργα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα γίνει 22-30 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών. Η ανάδειξη των νικητών θα γίνει με κριτήρια την πρωτοτυπία, τη ζωγραφική διάθεση και την εικαστική προσέγγιση σε σχέση με την ξεχωριστή νεανική ματιά.

Όροι συμμετοχής:

1.  Τα έργα θα είναι ατομικά. Κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο. Οι μαθητές αφού αναλύσουν και συζητήσουν το θέμα μέσα στη τάξη και αφού συλλέξουν τα στοιχεία που τους χρειάζονται για αυτό (εντός ή εκτός της αιθούσης) , θα υλοποιήσουν την τελική εκτέλεση του έργου τους μέσα στη σχολική αίθουσα και θα παραδώσουν το έργο αμέσως μετά στον υπεύθυνο καθηγητή τους. Τα έργα των μαθητών δεν θα επιστραφούν και οι διοργανωτές του Διαγωνισμού διατηρούν το δικαίωμα ενδεχόμενης χρησιμοποίησής τους.

2.  Το έργο πρέπει να έχει διαστάσεις 35×50 cm. Η επιλογή των υλικών είναι ελεύθερη καθώς και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί (σχέδιο, ζωγραφική, κολάζ, μεικτές τεχνικές κλπ)

3.  Στο πίσω μέρος του έργου θα αναγράφονται ευδιάκριτα με κεφαλαία γράμματα τα στοιχεία του συμμετέχοντος μαθητή/μαθήτριας: Επώνυμο, Όνομα, Διεύθυνση Κατοικίας (Οδός, αριθμός, πόλη, ΤΚ), Τηλέφωνο, Email, Ηλικία, Τάξη, Σχολείο και στοιχεία σχολείου (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)

4.  Θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:

1ο βραβείο: 3ήμερο πολιτιστικό ταξίδι του νικητή με τη συνοδεία ενός γονέα του στο μουσείο MuCEM (Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης και Μεσογείου) στη Μασσαλία, το οποίο τιμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο για το 2015 (European Museum of the Year Award-EMYA). Το εκπαιδευτικό ταξίδι θα γίνει τον Ιούλιο 2015 και την διοργάνωσή του θα έχει η κυρία Λίλα ντε Τσάβες, Πρόεδρος της Heritage&Museums, η οποία και θα συνοδεύσει τον/την νικητή/νικήτρια και τον γονέα του/της.

Πατήστε εδώ για να δείτε το MuCEM: http://www.mucem.org/

2ο βραβείο: 300 ευρώ

3ο βραβείο:  200 ευρώ

5.  Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης στις 22 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

6. Επαίνους για τη συμμετοχή τους θα λάβουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι που τα έργα τους θα επιλεγούν για να εκτεθούν, μαζί με πρόσκληση για να παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης.

Την τελευταία μέρα της έκθεσης, στις 30 Απριλίου, θα χαρούμε να παραστείτε στην ημερίδα που είναι αφιερωμένη στη συμβολή της τέχνης στην εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών, αλλά και στη σημασία των διαπολιτισμικών δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...