Μαξίμου: Δεν θα αποδεχτούμε κωλυσιεργίες στην επένδυση του ελληνικού

Μαξίμου: Δεν θα αποδεχτούμε κωλυσιεργίες στην επένδυση του ελληνικού

«Δεν θα αποδεχτούμε κωλυσιεργίες»,  στην ολοκλήρωση της επένδυσης, ξεκαθαρίζει το Μαξίμου, μετά την τρίτη αναβολή από το ΚΑΣ, για το Ελληνικό! Σε θρίλερ εξελίσσεται η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για την επένδυση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που με τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, βάζει σε κίνδυνο, τόσο το Δημόσιο, όσο και την ίδια την επένδυση!

 

Δυσφορία στο Μαξίμου προκάλεσε η νέα εξέλιξη στο ΚΑΣ που κάνει την επένδυση στο Eλληνικό να θυμίζει γεφύρι της Αρτας, παρά τη βούληση της κυβέρνησης Τσίπρα να πατήσει «γκάζι» στην συγκεκριμένη επένδυση, σε μια περίοδο που επενδύσεις μοιάζουν σταγόνα στην έρημο για την ελληνική οικονομία.   Ειδικότερα συνομιλητές του πρωθυπουργού, όταν ερωτήθηκαν για το θέμα, σχολίαζαν ότι η «ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις».

 

Τόνιζαν επίσης, ότι αυτό, όμως, «δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό». 

 

 Στη χθεσινή ατζέντα του, το συμβούλιο, που ξεκίνησε στις τέσσερεις το απόγευμα, είχε δύο ξεκάθαρα θέματα. Την έγκριση ή μη του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Όμως, όπως και τις προηγούμενες φορές, η συζήτηση περνά μέσα από τις «συμπληγάδες» της κρίσης, αν ο χώρος είναι αρχαιολογικός και αν ναι σε πόση έκταση; Δεδομένης της δυσκολίας του θέματος, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ του ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης

 

 Το θέμα οδηγείται σε νέα συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη καθώς η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία προΐσταται εκ της θέσεως της στο ΚΑΣ, εισηγήθηκε ότι προ της έγκρισης του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία για το κατά πόσον πρέπει να υπάρξει ή μη εισήγηση για την κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό. Στην περίπτωση χαρακτηρισμού της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να μην ματαιωθεί η όλη επένδυση. 

 

Θέλουν να χαρακτηρίσουν τον «αεροδιάδρομο» αρχαιολογικό χώρο!

 

Η τρίτη συνεδρίαση, διακόπηκε με σαφείς ενδείξεις πως οι αρχαιολόγοι θέλουν να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος! Αυτός είναι και ο λόγος των μεγάλων καθυστερήσεων. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε όχι μόνο θα τέλειωνε το θέμα της επένδυσης (αναλόγως της χαρακτηρισμένης έκτασης), αλλά η κυβέρνηση θα έχανε και ένα από τα προαπαιτούμενα, με σημαντικές απώλειες για  τα προβλεπόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεδομένου και το μεγέθους της επένδυσης, η μη υλοποίησή της, θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την εικόνα της χώρας, ως επενδυτικός προορισμός.

 

Γιατί πάνε από αναβολή σε αναβολή

 

Από την πρώτη συνεδρίαση είχε τεθεί το θέμα του αρχαιολογικού χώρου,  κάτι που οδήγησε στην διακοπή της αργά το βράδυ (2 πρωί), μετά από οκτώ ώρες, «μαραθώνιας» διαβούλευσης, λίγο πριν γίνει ψηφοφορία για αυτό το θέμα, αντί για τα δυο θέματα της ημερησίας διάταξης. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς, όπως προβλέπει το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε., (με τη «βούλα» του ΚΥΣΟΙΠ), παραπέμπει σε πολλά σημεία στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν.3028/2002).

 

Γνώστες των εξελίξεων, επισημαίνουν ότι αν και το ΚΑΣ δεν μπορεί να ζητήσει την αρχαιολογική κήρυξη περιοχής (αρμοδιότητα υπουργού Πολιτισμού), οι εισηγήσεις του είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοηθούν από τον εκάστοτε υπουργό.  Το μνημόνιο, προβλέπει την παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

 

Οι τρεις αναβολές, αποτελούν ένδειξη της «περίεργης» κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα, στο θέμα των επενδύσεων. Η πρώτη είχε διακοπεί τις πρωινές ώρες, με πληροφορίες ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Η δεύτερη συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, ενώ  αναβλήθηκε ώρες μόνο πριν ξεκινήσει. Για αυτό, φαίνεται πως φταίνε οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).


 Οι επιστολές των αρχαιολόγων και οι αντιδράσεις

 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, είχε στείλει την μέρα της ακύρωσης, της δεύτερης προγραμματισμένης σύσκεψης, επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, επιστολή με την οποία ζητούσε «την άμεση κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικών χώρων των περιοχών όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει».  Την επιστολή έκλεινε με μία προειδοποίηση ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».

 Με την πρώτη επιστολή να μην έχει κάνει διαφορά, ο ΣΕΑ έστειλε επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα», «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ακόμα και το μνημόνιο που υπέγραψαν  η κυβέρνηση με τους επενδυτές, είναι άκυρο, ενώ υποστηρίζουν ότι η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση!

Μπαλτάς: Κίνδυνοι για το δημόσιο για τους επενδυτές

 Στο θέμα, τοποθετήθηκε την Κυριακή και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος, υποστήριξε ότι  η μη κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη εγκυμονεί κινδύνους και για το δημόσιο και για τον επενδυτή. Σύμφωνα με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή, «η αντίστοιχη επένδυση θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Είπαμε ότι ενόψει χωρικών ρυθμίσεων όπως το ΣΟΑ του Ελληνικού, ο νόμος προβλέπει ρητά την εξέταση της κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων».

Το «αρχαίο» αεροδρόμιο, μπορεί τελικά να βγει ….δάσος!

 Αν και όλοι ασχολούνται με τα αρχαία, υπάρχει και το «δάσος»! Ακόμα είναι ανοιχτό το θέμα με την ανακήρυξη τμήματος του πρώην αεροδρομίου σε δασική έκταση. Το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ είχαν καταθέσει  ένσταση σε απόφαση του δασάρχη Πειραιά και η νέα απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Δευτέρα.

ΝΔ: Δεν θέλουν και δεν μπορούν να προχωρήσουν καμία επένδυση

Σχετικά με την αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ), για την επένδυση στο Ελληνικό, η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι «είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα. Το αν είναι ανικανότητα ή δόλος η σημερινή παρωδία, λίγη σημασία έχει. Αλήθεια, ο πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτήν την περίπτωση;».

Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη, λέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Σχολιάζοντας την νέα αναβολή, το κόμμα αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας έχει διορίσει την κα Βλαζάκη στη θέση της γενικής γραμματέως και έχει όλη την ευθύνη για τη διακοπή της επένδυσης στο Ελληνικό. Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ότι η επένδυση πρέπει να γίνει και η συνάντηση του κ. Φίλη με αρχαιολόγους ώστε να μη γίνει η επένδυση είναι ένα ακόμη παρατράγουδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303037-Maximoy-Den-tha-apodechtoyme-kolysiergies-sten-ependyse-toy-ellenikoy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...