Μείωση χρέους εξασφάλισε από την Ε.Ε. ο Αλέξης

Μείωση χρέους εξασφάλισε από την Ε.Ε. ο Αλέξης

Σε εφαρμογή το σχέδιο Μακρόν-ESM – Ανοίγει ο δρόμος για καθαρή έξοδο από τα εφιαλτικά μνημόνια

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ διακύβευμα για το λαό και τη χώρα είναι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η μείωση του δημοσίου χρέους που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έξοδο από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι αυστηρές οδηγίες του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κυβέρνησης. Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο υπουργικό ότι όποιος δεν αντέχει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις καλύτερα να φύγει από τώρα, τα λέει όλα.

Το συμφέρον του λαού και της χώρας είναι πάνω από όλα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γκρίνιες και καθυστερήσεις. Όλες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να επιλυθούν μέσα σε ένα δίμηνο ανεξαρτήτως του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στους εταίρους, έχουν σχέση με τα ανταλλάγματα που έχει εξασφαλίσει. Πρόκειται για στρατηγική νίκη τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει απόφαση για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Αυτό που οι ΣαμαροΒενιζέλοι θεωρούσαν ταμπού και αδύνατο, ο πρωθυπουργός το κατάφερε με μια σειρά τολμηρών κινήσεων.

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το μέλλον του λαού και της χώρας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για την αντιπολίτευση που συνεχίζει να λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα γιατί με την απομείωση του δημοσίου χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια ακυρώνεται ο ρόλος της και ο Αλέξης Τσίπρας καθίσταται κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση πριν την έξοδο από τα μνημόνια απέτυχε παταγωδώς και τώρα αυτοί που είχαν υπηρετήσει πιστά τους ξένους τοκογλύφους βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Αντίθετα οι σχεδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα.

Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο σπάει τις αλυσίδες των μνημονίων. Μια εξέλιξη που θα προκαλέσει θετικό σοκ σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Από το Σεπτέμβριο η χώρα μπαίνει στην κανονικότητα αφήνοντας πίσω της τις πληγές των εφιαλτικών μνημονίων που είχαν σαν αποτέλεσμα τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο μεγάλος ηγέτης που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να σώσει τη χώρα. Η κυριαρχία του στη δημόσια ζωή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ενώ η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι αιματηρές θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

Οι προτάσεις του ESM

και της Γαλλίας

Τις προτάσεις του ESM και της Γαλλίας για τις παρεμβάσεις στο χρέος και για το λεγόμενο “γαλλικό κλειδί” σύνδεσης των παρεμβάσεων με το ΑΕΠ αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt. Επισημαίνει ότι η Γαλλία προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το 3,4%, ενώ αν μειωθεί κάτω από το 2,8%, τότε θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων. Ο ESM προτείνει να περιοριστούν οι αποπληρωμές αν η ανάπτυξη πέσει κάτω από το 3,25%.

Ο λόγος για τους  πρώτους υπολογισμούς του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης. Συνοψίστηκαν στις 27 Φεβρουαρίου από ομάδα εργασίας σε ένα έγγραφο που παρουσιάζει η Handelsblatt. 

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι  “είναι οι πρώτες σκέψεις” αλλά “το έγγραφο καθιστά σαφές πόσο εκτεταμένη θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους”.

Αναφέρει ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν εν μέρει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και θα υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω ελάφρυνση, η οποία θα τεθεί αργότερα σε ισχύ. Σε αυτό το σημείο γίνεται αναφορά στον νέο μηχανισμό που θα συνδέσει την ελάφρυνση του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ έως το 2050.

Το γαλλικό κλειδί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις για τον μηχανισμό αυτό που είναι γνωστός ως το γαλλικό κλειδί.

Η Γαλλία προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους αν η ανάπτυξη (μέσος όρος 5ετίας) είναι χαμηλότερη από το 3,4%, ενώ αν μειωθεί κάτω από το 2,8%, τότε θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων.

Ο ESM προτείνει να μετράται η ετήσια ανάπτυξη και να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% του ΑΕΠ, αν η ανάπτυξη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο έναν χρόνο,  για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι δύο προτάσεις είναι αμφιλεγόμενες. Αναφέρει ότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης ζητούν η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, ο μηχανισμός πρέπει να μπορεί να απενεργοποιείται  σε ακραίες περιπτώσεις.

Πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις

Πέρα από τη σύνδεση με το ΑΕΠ, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι  ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων και του ανώτατου ορίου επιτοκίου.

Αναφορικά με το εύρος των παρεμβάσεων στο χρέος αναφέρεται ότι σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, η διάρκεια του 2ου δανείου θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο 7 χρόνια, ενώ τόκοι ύψους 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν χρονικά για 5 χρόνια.

Οι προτάσεις των Γάλλων προχωρούν ακόμη περισσότερο, αναφέρει η εφημερίδα και κάνει λόγο για χρηματοδότηση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος με 25 δισ. ευρώ για τη χρονική επέκταση των λήξεων κατά 12 έτη. 

Σημειώνεται ότι όπως έγραφε το Capital.gr, το πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους όπως πλέον διαμορφώνεται θα μοιραστεί σε δύο τμήματα, ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που προς το παρόν έχει διαμορφωθεί από το αρμόδιο επιτελείο του ESM, η πρόταση στην οποία φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι να χρησιμοποιηθεί όλο το διαθέσιμο ποσό. Δηλαδή τα 27 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου, συν τα “κέρδη” από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει από τις τράπεζές τους οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών, αφενός για να αντικατασταθεί το “ακριβό” δάνειο του ΔΝΤ (με επιτόκιο που αγγίζει το 3,8%) και αφετέρου μέρος του διακρατικού δανείου (GLF). Αφορούν σε δάνειο 52 δισ. ευρώ και το οποίο αρχίζει να αποπληρώνεται το 2020 με 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 2 δισ. ευρώ το 2021 και 2,6 δισ. ευρώ στη συνέχεια από το 2022. 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/327659-Meiose-chreoys-exasphalise-apo-ten-E-E-o-Alexes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...