Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ, πανωλεθρία για Σούλτς

Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ, πανωλεθρία για Σούλτς

Άνοδος – σοκ για την Ακροδεξιά

Νίκη, όπως αναμενόταν άλλωστε, αλλά πύρρειος ήταν αυτή που σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ στη χθεσινή κρίσιμη  – όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη – εκλογική αναμέτρηση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες κατέλαβαν με άνεση την πρώτη θέση, σημειώνοντας, όμως, απώλειες της τάξης του 8%. Η CDU/CSU έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Ακόμη πιο απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, οδηγώντας το κόμμα του στη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.

Τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας αναδεικνύεται το ξενοφοβικό AfD με μια εξίσου ιστορική επίδοση που έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους για μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς.

Στην Μπούντεσταγκ επανέρχονται οι Φιλελεύθεροι ως τέταρτο κόμμα ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι και τελευταίο το κόμμα της Αριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Άγκελα Μέρκελ

γίνεται μαζί με τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας, και με τον Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος ανέλαβε την αναγέννηση της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές.

Τα βλέμματα σύσσωμης της Ευρώπης ήταν στραμμένα χθες στη Γερμανία από τις 8 το πρωί τοπική ώρα, οπότε και άνοιξαν οι κάλπες  στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Σχεδόν 61,5 εκατ. Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από τους πρώτους υποψηφίους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν ο Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος έφτασε στο εκλογικό κέντρο, στο Βουρσέλεν, συνοδευόμενος από την σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς κατά την αποχώρησή του.

Στις 15.30 ώρα Ελλάδας έφτασε στο εκλογικό κέντρο του Βερολίνου, η Άγκελα Μέρκελ, ντυμένη στα κόκκινα και χαμογελαστή Στο πλάι της βρισκόταν ο σύζυγός της Γιόακιμ Σάουερ, καθηγητή,  της Ακαδημίας Επιστημών στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο τελευταίος ως τζέντλεμαν, κρατούσε την ομπρέλα πάνω από το κεφάλι της γερμανίδας καγκελάριου.

Μήνυμα κατά της αποχής είχε στείλε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Bild, προειδοποιώντας τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος). Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη διαδικασία κρίνεται ικανοποιητική, κυμαινόμενη στο 75,9%, δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, μεγάλη ήταν η μάχη για την ψήφο των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων ακόμα και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έφτανε σχεδόν στο 30%.

Οι ψηφοφόροι έπρεπε να ρίξουν στην κάλπη δύο ψήφους, μια για τον υποψήφιο που προτιμούσαν από την εκλογική τους περιφέρεια και μια άλλη για το κόμμα της επιλογής τους.

Όσον αφορά στους υποψήφιος αυτοί που θα λάβουν τους περισσότερους σταυρούς, κερδίζουν μια θέση στη Βουλή, καταλαμβάνοντας έτσι τις μισές θέσεις του Κοινοβουλίου.

Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται αναλόγως του ποσοστού το οποίο έχει λάβει το κάθε κόμμα σε εθνικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιάσει το όριο του 5% για την είσοδό τους στην Μπούτεστανγκ.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 598 βουλευτές. Τα κόμματα τα οποία συμμετείχαν στις εκλογές ήταν συνολικά 42 και οι υποψήφιοι 4.828.

Ιστορική επίδοση των ακροδεξιών

Το αντι-ισλαμικό και αντι-μεταναστευτικό κίνημα που ιδρύθηκε πριν μόλις τέσσερα ετοιμάζεται να καταλάβει 86 έως 89 έδρες στην κάτω βουλή.

Το AfD απορρίφθηκε από όλες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις και χαρακτηρίσθηκε «ντροπή για τη Γερμανία» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμος στόχος του, όπως τον διατύπωσε η εκ των επικεφαλής του Αλίτσε Βάιντελ είναι από το 2021 να είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, οπαδοί του ναζισμού θα λάβουν ξανά το λόγο στο κοινοβούλιο, εκμεταλλευόμενοι την σκληρή λιτότητα που έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που έφερε στη Γηραιά Ήπειρο η προσφυγική κρίση.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, τμήμα της οποίας επιδιώκει συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ή το FPO της Αυστρίας τράβηξε στα άκρα την ρητορική της.

Οι υποστηρικτές του AfD διέκοπταν συστηματικά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Μέρκελ με σφυρίγματα και γιουχαΐσματα, κυρίως στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν σε μεγάλα ποσοστά τη δυσαρέσκειά τους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μέρκελ: «Ήλπιζα σε καλύτερο αποτέλεσμα»

«Ήλπιζα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο», παραδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ στις πρώτες δηλώσεις της.

Για την επιτυχία της Εναλλακτικής για την  Γερμανία (AfD) τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι το AfD. Αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

Ο Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε ότι τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης μειώθηκαν επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά της πτέρυγα».

«Δεν θα κατηγορήσω κανέναν (για το αποτέλεσμα)», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. «Έχουμε ένα κενό στα δεξιά και θα το κλείσουμε με πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», υπογράμμισε.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Σούλτς: «Είναι μια πικρή ημέρα»

Για πικρή ημέρα έκανε λόγο από την πλευρά του ο εμφανώς απογοητευμένος ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατκού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς μετά την βαριά ήττα που υπέστη.

«Χάσαμε τις εκλογές», σημείωσε και παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

««Με το σημερινό αποτέλεσμα τελειώνει η συνεργασία ανάμεσα στην CDU και την SPD. Συμφωνήσαμε όλοι να γίνουμε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση» ξεκαθάρισε ο Όπερμαν, μετά την ανακοίνωση της πρώτης πρόγνωσης αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

AfD: «Θα αλλάξουμε την Γερμανία, θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ»

«Το AfD δεσμεύεται να αλλάξει τη χώρα. Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος και συνεπικεφαλής της «Εναλλακτικής για την Γερμανία», Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Μόνο ο ιδεαλισμός των μελών και των υποστηρικτών μας, μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Άλις Βάιντελ είπε στις δηλώσεις της ότι το κόμμα της ήρθε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας για να παραμείνει.

«Μας ψήφισαν για τις θέσεις μας, για τους ανθρώπους και αυτό που θα κάνουμε είναι να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε, να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος για τη Μέρκελ» είπε στα συγκεντρωμένα στελέχη του κόμματος.

Και πρόσθεσε: «Θα συσταθεί κοινοβουλευτική ομάδα για να ελέγξει τις παραβιάσεις του νόμου από τη Μέρκελ. Ήρθαμε για να μείνουμε. Θα αναλάβουμε με ταπεινότητα τα καθήκοντά μας».

Συγχαρητήρια από Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), συνεχάρη την Εναλλακτική για τη  Γερμανία  (AFD) για την εκλογική της επίδοση στις γερμανικές εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

Επεισόδια στο Βερολίνο

Χθες το βράδυ, στο κέντρο του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ανόδου της ακροδεξιάς. Περισσότερα από 1000 άτομα διαδήλωσαν κοντά στην Πλατεία Αλεξάντερ, όπου γινόταν το εκλογικό πάρτι του κόμματος.

«Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί το AfD», φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ανησυχία Εβραίων

Την ανησυχία του για το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωση το ακροδεξιό κόμμα, εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να μην σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του.

«Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στη Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.

«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει.

Η επόμενη ημέρα

Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα θα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και για την Ελλάδα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δε θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Από την άλλη, το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από αυτή την συντριβή.

Παράλληλα, η ανάδειξη του ξενοφοβικού AfD ως τρίτη δύναμη παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο της ακροδεξιάς δε μπορεί να αγνοηθεί, ενώ δύναται να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στην πολιτική γραμμή της χώρας, ιδίως στα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Από σήμερα λοιπόν τίθενται υπό διερεύνηση οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα» (σ.σ. λόγω των χρωμάτων των κομμάτων), μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων.

Ο ηγέτης των Φιλελέυθερων Δημοκρατών Κρίστιν Λίντνερ στις πρώτες δηλώσεις δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Την αναζήτηση κοινού εδάφους προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τόνισε στις δηλώσεις της και η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ.

Το πρόβλημα είναι η σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Πράσινους, από τη μία πλευρά, και τους φιλελεύθερους, αλλά και την συντηρητικότερη πτέρυγα της πολιτικής οικογένειας της Μέρκελ από την άλλη.

Την ίδια ώρα, όμως, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα».

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει αυτή την συνεργασία.

Τα σενάρια συνεργασίας και η τελική κυβερνητική συμμαχία θα προσδιορίσουν και την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία – η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης – τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλελεύθεροι και η Χριστιανική Ένωση είχαν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό την περίοδο 2009 – 2013.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302586-Megales-apoleies-gia-Merkel-panolethria-gia-Soylts ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...