Μεγάλη απεργία στην Καταλονία ως απάντηση στη Μαδρίτη

Μεγάλη απεργία στην Καταλονία ως απάντηση στη Μαδρίτη

Καταλονία

Γραφεία, επιχειρήσεις και μέσα μεταφοράς έχουν κλείσει στην Καταλονία, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας ενάντια στη βίαιη επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας την Κυριακή στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Λεωφορεία και τρένα στην περιφερειακή πρωτεύουσα, τη Βαρκελώνη, υπολειτουργούσαν και η Καταλανική δημόσια διοίκηση έκλεισε εντελώς για όλη τη μέρα.

 Οι διαδηλωτές κατέλαβαν πολλούς Καταλανικούς αυτοκινητόδρομους όπως και κεντρικές λεωφόρους μέσα στην πόλη, μπλοκάροντας την κυκλοφορία σε πολλά σημεία της περιφέρειας. Τα κύρια συνδικάτα της Ισπανίας δεν υποστηρίζουν την απεργία, και μεγάλα εργοστάσια, όπως αυτό της Seat έξω από τη Βαρκελώνη παρέμεινε σε λειτουργία. Η απεργία υποστηρίχτηκε από την ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα, η οποία είπε ότι δεν θα γίνουν προπονήσεις και ότι το στάδιο και το μουσείο θα παραμείνουν κλειστά.

 Η απεργία, που επίσης ονομάζεται και «σταμάτημα της χώρας», κλήθηκε από τα περιφερειακά συνδικάτα και κινήματα πολιτών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Σχεδιάστηκε για να αυξήσει την πολιτική πίεση στην Μαδρίτη και να σημάνει τη λαϊκή υποστήριξη για την πορεία που έχει καθορίσει ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζεμόντ και άλλοι περιφερειακοί ηγέτες. Έχουν καλέσει την ΕΕ να επέμβει στη συνεχώς κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των Ισπανών αποσχιστών.

 «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση», είπε ο Πουτζεμόντ σε συνέντευξη Τύπου εχθές, Δευτέρα. Ο Πουτζεμόντ μιλούσε μια μέρα αφού οι Καταλανοί προχώρησαν με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα το οποίο κηρύχτηκε παράνομο από το Ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, υποσχέθηκε να αποτρέψει κάθε ψηφοφορία για την απόσχιση αλλά οι κάλπες στήθηκαν.

 Η αστυνομία μπήκε με τη βία σε εκλογικά κέντρα για να κατασχέσει τις κάλπες, χρησιμοποίησε γκλοπ και σε κάποιες περιπτώσεις σφαίρες καουτσούκ. Σύμφωνα με την Καταλανική κυβέρνηση, 844 τραυματίστηκαν από την αστυνομία την Κυριακή. Παρά τη βία, 2,26 εκατομμύρια Καταλανοί έριξαν την ψήφο τους, με το 90% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας. Υπάρχουν συνολικά 5,4 εκατομμύρια έγκυροι ψηφοφόροι στην περιοχή.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/303767-Megale-apergia-sten-Katalonia-os-apantese-ste-Madrite ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...