Μεγάλη διαγραφή τόκων και κεφαλαίου για τα δάνεια του ΟΕΚ!

Μεγάλη διαγραφή τόκων και κεφαλαίου για τα δάνεια του ΟΕΚ!

Κούρεμα και διαγραφή χρεών για δανειολήπτες του ΟΕΚ!

Μεγάλη ρύθμιση χρεών, με διαγραφή κεφαλαίου, τόκων και προσαυξήσεων για 81.175 άτομα δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ! Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ ενέκρινε το σχέδιο και η υπουργική απόφαση αναμένεται να  υπογραφεί σε λίγες ημέρες. Συνολικά θα ρυθμιστούν χρέη ύψους 1,43 δις ευρώ και ο στόχος είσπραξης από τον Οργανισμό έχει τεθεί στα 800 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση θα προβλέπει τεράστιο κούρεμα χρέους, σε έκταση που δεν έχει ξαναγίνει για τα δάνεια εκτός ΟΕΚ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηριστική του σχεδίου είναι η πρόβλεψη για  πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση εξόφλησης του υπόλοιπου ποσού στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει ήδη το 60% του δανείου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για περίπου 49.000 δανειολήπτες, διαγράφεται όλο το υπόλοιπο του δανείου τους!

Παράλληλα, για τους υπόλοιπους, προβλέπεται επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κατά 10 χρόνια , μείωση της μηνιαίας δόσης και διαγραφή τόκων.

Συγκεκριμένα, θα διαγράφονται τόκοι κεφαλαίου και υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες, ενώ στην περίπτωση που έχουν πληρωθεί, τότε το ποσό θα αφαιρείται από το αρχικό ποσό δανεισμού.

Το σχέδιο του ΟΑΕΔ, προβλέπει έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης, η οποία αυξάνεται για τις ειδικές κατηγορίες ως εξής:

  • 20% θα έχουν οι πολύτεκνοι
  • 10% οι τρίτεκνοι ,συνταξιούχοι, ΑμεΑ, περιπτώσεις χηρείας, πυρόπληκτοι κλπ

Όμως, οι εκπτώσεις δεν προστίθενται. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να διαλέξουν μια από τις επιλογές των εκπτώσεων, λογικά την μεγαλύτερη.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ανέργους, οι οποίοι θα μπορούν να ζητήσουν από τον ΟΑΕΔ την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής δόσεων από 6 μήνες έως και για 3 χρόνια! Ένα πάγωμα των επιβαρύνσεων το οποίο γίνεται χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους ανέργους.

Για όσους έχουν την ρευστότητα και πληρώσουν το 60% του δανείου τους μέσα σε 5 χρόνια, τότε δικαιούνται μείωση του συνόλου της οφειλής που απομένει ύψους 40%. Αν πληρώσουν το 80% του ποσού εντός 8 ετών τότε μπορούν να ζητήσουν μείωση ύψους 20%.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307883-Megale-diagraphe-tokon-kai-kephalaioy-gia-ta-daneia-toy-OEK ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...