Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ η απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ η απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Λεπτό προς λεπτό η μεγάλη επιχείρηση

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων συνιστά για την Ελληνική Αστυνομία η απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, το θρίλερ απαγωγής του οποίου έλαβε αίσιο τέλος μετά από έξι ολόκληρους μήνες ομηρίας.

Έχοντας βιώσει τον απόλυτο εφιάλτη στα χέρια των απαγωγέων του επί 187 ημέρες ο 53χρονος επέστρεψε χθες στο σπίτι του σώος και αβλαβής χωρίς η οικογένειά του να καταβάλει ούτε ένα ευρώ λύτρα χάρη στην τεράστια και άρτια οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, στο χώρο όπου κρατούταν στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για μια παλιά μάντρα αυτοκινήτων μόλις 4 χλμ. έξω από το Ρέθυμνο, δίπλα στην εθνική οδό, ώστε οι δράστες να είχαν εύκολη οδό γρήγορης διαφυγής.

1

Ωστόσο, πιάστηκαν στον ύπνο κυριολεκτικά. Η έφοδος της Αστυνομίας στην αποθήκη των μεταχειρισμένων Ι.Χ έγινε στις 07.30 χθες το πρωί την ώρα που οι απαγωγείς κοιμούνταν, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να αντιδράσουν.

Ο Μ. Λεμπιδάκης εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο της επιχείρησης, πάνω σε ένα στρώμα, δεμένος με μια βαριά αλυσίδα στο πόδι. Ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του όταν αντίκρισε τους αστυνομικούς τους οποίους ευχαρίστησε ψελλίζοντας με δάκρυα στα μάτια.

Εκείνη την ώρα στο χώρο βρίσκονταν μόνο ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ένας άνδρας από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος Σκοπίων, που είχε αναλάβει την επιτήρηση του απαχθέντος.

1

Αμφότεροι προσήχθησαν χωρίς να προβάλλουν αντίσταση ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, σχεδόν όλοι τους Κρητικοί, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι στην πολύκροτη υπόθεση εμπλέκονται συνολικά τουλάχιστον 15 άτομα.

Το θύμα μεταφέρθηκε αμέσως στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ο άτυχος άνδρας είναι εμφανώς καταπονημένος από την μεγάλη ταλαιπωρία που βίωσε όλο αυτό το διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει στο σημείο να ζυγίσει μόλις 45 κιλά. Παρά την κακή του κατάσταση η υγεία του χαρακτηρίζεται καλή, με τον ίδιο να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που έχει υποστεί από την απαγωγή, η διάρκεια της οποίας αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ!

Ο 53χρονος επέστρεψε στο σπίτι του, στα Καλέσα Ηρακλείου, αργά χθες το απόγευμα, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη χαρά και συγκίνηση από τους οικείους του.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση οι καμπάνες των εκκλησιών της περιοχής χτύπησαν χαρμόσυνα ενώ στήθηκε μεγάλο κρητικό γλέντι.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, την ώρα που ο επιχειρηματίας επέστρεφε στην κατοικία του.

1

Η ομάδα των απαγωγέων έστησε καρτέρι στον 53χρονο σε αγροτικό δρόμο και τράκαραν το πολυτελές του όχημα με δύο αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια έκαψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Ακολούθως τον επιβίβασαν σε άλλο όχημα και έκτοτε κανείς δεν γνώριζε που τον έκρυβαν. Οι απαγωγείς είχαν επικοινωνήσει ελάχιστες φορές με την οικογένεια μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS. Ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στο βίντεο που έστειλαν οι δράστες στην οικογένεια για να δείξουν ότι είναι ζωντανός, ανέφερε ότι ήταν πολύ κουρασμένος και τους ζητούσε να κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει σύντομα κοντά τους.

Αρχικά, οι δράστες ζητούσαν ως λύτρα το αστρονομικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η οικογένεια του θύματος δεν διέθετε αλλά ούτε μπορούσε να συγκεντρώσει λόγω των capital controls και άλλων δυσκολιών.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι απαιτήσεις τους έπεσαν διαδοχικά στα 70 εκατ. και μετά στα 30 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο SMS στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο εστάλη στους γονείς του Ηρακλειώτη βιομηχάνου ζητούσε το ποσό των 18.000.000 ευρώ.

Τελικά, δεν πρόλαβαν να «εισπράξουν» ούτε ένα σεντ, αφού εντοπίστηκαν από την Αστυνομία και κατέληξαν με χειροπέδες.

«Με είχαν δεμένο σαν το σκυλί»

Συγκλονιστική είναι η πρώτη σύντομη κατάθεση που έδωσε στους αξιωματικούς της Αστυνομίας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή του.

Όπως αποκάλυψε «μου άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, αυτό που με βρήκατε ήταν το έκτο», ενώ πρόσθεσε, «πάντα με είχανε δεμένο με αλυσίδα στο χέρι ή στο πόδι, σαν σκυλί».

1

Ο επιχειρηματίας συνέχισε λέγοντας, «κάθε φορά που έμπαιναν στο δωμάτιο φορούσαν κουκούλες και μου τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος. Όταν μου άλλαζαν κρησφύγετο, με έβαζαν σε ένα αυτοκίνητο και δεν έβλεπα ούτε από πού έβγαινα, ούτε πού έμπαινα. Τα βίντεο που έστειλαν στην οικογένειά μου, τα είχαν γυρίσει μέσα στο κρησφύγετο, κι ένας από αυτούς κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι με σώσατε» κατέληξε ανακουφισμένος.

1

Τα πεταμένα κινητά πρόδωσαν τους δράστες

Από την ημέρα της απαγωγής του επιχειρηματία, οι δράστες είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους απαγωγείς πριν από τρεις μήνες και έκτοτε τους παρακολουθούσαν στενά σε κάθε τους βήμα αλλά δεν έκαναν κάποια κίνηση έως ότου διασφαλίσουν τη ζωή και την ακεραιότητά του απαχθέντα.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ΙΧ κανείς από τους τρεις επιβάτες δεν έφερε πάνω του κινητό τηλέφωνο. Το γεγονός αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους αστυνομικούς, που διαπίστωσαν ότι οι ελεγχόμενοι τα είχαν πετάξει νωρίτερα για να τα ξεφορτωθούν.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε κάτι και έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη ενέργεια, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ύστερα από εντατική παρακολούθηση των υπόπτων, οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες να εντοπίσουν το κρησφύγετο όπου κρατείτο ο όμηρος και αμέσως οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του.

Ποιοι έκαναν την απαγωγή

Ένας πρώην υπάλληλος του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ένας κτηνοτρόφος, ένας μεσίτης, ένας έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μαζί με τη 16χρονη κόρη του και ένας γνώριμος των αστυνομικών αρχών «έμπειρος σε απαγωγές» φέρονται να είναι οι απαγωγείς του Κρητικού επιχειρηματία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο εκτιμάται ότι έχει παίξει Κρητικός επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009.

Ο άνδρας αυτός έχει απασχολήσει αρκετές φορές την αστυνομία. Υπήρξε ιδιοκτήτης πολλών στριπτιζάδικων στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων και στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Φέρεται να είναι συγγενής ενός εκ των υπαλλήλων που εργάζονταν στην εταιρεία του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αίσθηση στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο βιομήχανος βρέθηκε αλυσοδεμένος στη μάντρα με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, την οποία όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα ένοχα μυστικά της.

Ο ιδιοκτήτης της, γνωστός επιχειρηματίας στην περιοχή είχε μετατρέψει την αποθήκη του σε χώρο κράτησης του θύματος ενώ εκεί βρισκόταν και ένας Σκοπιανός, που φρουρούσε τον 53χρονο.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ακόμη ένας πρώην εργαζόμενος στην επιχείρηση «Πλαστικά Κρήτης» της οικογένειας Λεμπιδάκη. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί μέχρι στιγμής αλλά εκτιμάται ότι ήταν σε θέση να γνωρίζει πράγματα αλλά και προσωπικά δεδομένα του Μ.Λεμπιδάκη.

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση  θεωρείται και ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές.

Το πέμπτο άτομο που συνελήφθη είναι ένας μεσίτης του Ρεθύμνου, που είχε γενικότερα κακή φήμη στο χώρο του για τις συμφωνίες που πραγματοποιούσε και δεν θεωρείτο άτομο εμπιστοσύνης.

Αυτό πάντως που έχει προκαλέσει σοκ είναι η σύλληψη μιας 16χρονης, της οποίας ο ρόλος ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί της στην υπόθεση αλλά εκτιμάται ότι βοηθούσε στις επικοινωνίες σε ρόλο «ταχυδρόμου», αγοράζοντας κάρτες κινητής τηλεφωνίας στους απαγωγείς για να είναι σε επαφή με την οικογένεια του θύματος.

Τόσκας: «Πολλαπλή επιτυχία»

Για μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Η επιτυχία αυτή είναι πολλαπλή. Πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος είναι πολύ καλά στην υγεία του. Δεν δόθηκαν λύτρα, δεν έγινε συμπλοκή και δεν χύθηκε αίμα. Εξουδετερώθηκε ένα σοβαρό εγκληματικό κύκλωμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εργάστηκαν μεθοδικά γι αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αποδείχτηκε ότι έχουμε μια αστυνομία αποτελεσματική, μεθοδική και με σεβασμό στον πολίτη και την ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Τα συγχαρητήριά του στον γενικό επιθεωρητή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, και όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και ιδιαιτέρως στους απλούς αστυνομικούς, που εργάστηκαν γι αυτή την υπόθεση, εξέφρασε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

«Ήταν μια επιχείρηση άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη και δεν μπορεί κανείς παρά να είναι περήφανος για την ποιότητα και την επαγγελματική δράση της Αστυνομίας» είπε ο κ. Τσουβάλας.

Τα συγχαρητήριά του στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην εξιχνίαση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, εκφράζει ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) με ανακοίνωσή του.

Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με μήνυμά του στο twitter.

«Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της στην υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη» έγραψε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όραμα μας μια αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, φιλική και όχι αυταρχική απέναντι στους πολίτες».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/303690-Megale-epitychia-tes-EL-AS-e-apeleytherose-toy-Michale-Lempidake ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...