Μεγάλη νίκη της Λεπέν – Δεύτερος ο Σαρκοζί, τρίτος ο Ολάντ!

Μεγάλη νίκη της Λεπέν – Δεύτερος ο Σαρκοζί, τρίτος ο Ολάντ!

Μεγάλη νίκη της Λεπέν – Δεύτερος ο Σαρκοζί, τρίτος ο Ολάντ!

Συντριπτική είναι η επικράτηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σε αυτόν τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, το αποτέλεσμα του οποίου διαμόρφωσε ο οικονομικός στραγγαλισμός που εφαρμόζει η Γερμανία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και τα καυτά ζητήματα του προσφυγικού και της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Οι Γάλλοι πολίτες, εμφανώς απογοητευμένοι από την λιτότητα της Μέρκελ που πλήττει και τη χώρα τους και ταυτόχρονα τρομοκρατημένοι από τις πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, έδωσαν την ψήφο «διαμαρτυρίας» τους στο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και έστρεψαν την πλάτη στους νυν και πρώην εταίρους της γερμανίδας καγκελάριου, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

Μπορεί η καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται, όμως ήδη από το αποτελέσματα των πρώτων exit-poll φάνηκε η καθολική ήττα των συμμάχων της Μέρκελ, του Σόιμλε και των Βρυξελλών και η εκτόξευση των πολέμιών της.

Σύμφωνα με αυτά, το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, σε μια ιστορική νίκη με ποσοστά ρεκόρ που κυμαίνονται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ η γαλλική ακροδεξιά.

Ενδεικτικό της άνετης νίκη των ακροδεξιών είναι οτι η Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ – Λεπέν, κερδίζουν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία!

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές – κλειδιά: 1) στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, 2) στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ – Λεπέν και 3) στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Σε εθνικό επίπεδο, η παράταξη των ευρωσκεπτικιστών της Λεπέν εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων ενώ δεύτεροι έρχονται οι Ρεπουμπλικανοί του Νικολά Σαρκοζί, με 27%.

Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα, στις πρώτες της δηλώσεις για την ιστορική επιτυχία της παράταξής της. «Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα», είπε η Μαρίν Λεπέν, λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Μεγάλος ηττημένος σε αυτόν τον πρώτο γύρο είναι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του νυν Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που λαμβάνει μόλις το 22,7% των ψήφων.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Στην πρώτη του αντίδραση ο πρώην Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ανέφερε ότι δεν θα λάβουν απάντηση για τους φόβους και τις ανησυχίες τους ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Οι επαναληπτικές εκλογές για τα δύο πρώτα κόμματα σε κάθε περιφέρεια θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...