Μεγάλο ενδιαφέρον, ξένων επενδυτών, για τον εθνικό θησαυρό των υδρογονανθράκων!

Μεγάλο ενδιαφέρον, ξένων επενδυτών, για τον εθνικό θησαυρό των υδρογονανθράκων!

Τεράστιο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Ευρώπη για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων! Πάνω από έξι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και αγόρασαν τα πακέτα με τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων. Εταιρείες κολοσσοί στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Γαλλία, θέλουν να προλάβουν τα δικαιώματα, καθώς εκτιμάται από τα πρώτα στοιχεία, ότι κάτω από τα ελληνικά νερά, κρύβεται ένας «εθνικός θησαυρός».  

 

Με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει σήμερα στις πέντε το απόγευμα, το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει για τους ενδιαφερόμενους και σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων είναι πολύ πιθανό να έχουμε συμμετοχές της τελευταίας στιγμής. Όμως, τα οικόπεδα εκμετάλλευσης βρίσκονται κάτω από πολύ μεγάλο βάθος, κάτι που σημαίνει ότι είναι υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης. Το κόστος για μία γεώτρηση σε αυτό το βάθος είναι πολύ ακριβό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς  τα πιθανά ευρήματα εκτιμάται ότι είναι μεγάλης αξίας. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλοί επενδυτές μπορεί να περιμένουν πρώτα να επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα και να μπουν αργότερα στο παιχνίδι, αφήνοντας τον κίνδυνο της επένδυσης στους μεγάλους της αγοράς.  Δηλαδή μια εταιρία μπορεί στο μέλλον να κάνει συνεργασία με τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για γειτονική περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννη Μπασιά μέχρι το Μάιο είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις να είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι διαγωνισμοί για τις δύο περιοχές προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017 με πρωτοβουλία της αγοράς, δηλαδή με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεν την περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕΧΧΟΝ και την TOTAL, και για το Ιόνιο από την Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο.

Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπερψηφίστηκαν οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και σε τρεις χερσαίες περιοχές (‘Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος). Η θαλάσσια περιοχή 2 ανατίθεται στην Κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ, η ‘Αρτα – Πρέβεζα και η ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και η Αιτωλοακαρνανία στην Energean. Η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο,  θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να υπάρχει αισιοδοξία  ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323908-Megalo-endiapheron-xenon-ependyton-gia-ton-ethniko-thesayro-ton-ydrogonanthrakon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...