Μεγάλο «παιχνίδι» με τις τράπεζες!

Μεγάλο «παιχνίδι» με τις τράπεζες!

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 17/02/2016 – 22:20

trapezes

Προστασία για τα «κόκκινα» στεγαστικά ετοιμάζουν κυβέρνηση και τράπεζες

Η Κόντρα με τους δανειστές και το «σενάριο Κύπρου»

«Πείνα» για κέρδη από τα Funds και διεθνείς πιέσεις για ξεπούλημα δανείων

Μακρά μεταβατική περίοδο για τα «κόκκινα» δάνεια ζητεί ο Γ. Σταθάκης

Μεγάλο «παιχνίδι» στην πλάτη των Ελλήνων θέλουν να παίξουν τα «κοράκια» των διεθνών αγορών και με πλάγιο τρόπο, να αγοράσουν για μία μπουκιά τις περιουσίες των Ελλήνων! «Τείχος προστασίας», ετοιμάζουν κυβέρνηση και τράπεζες, με την διατήρηση των περιορισμών στην πώληση των «κόκκινων» δανείων. 

Ξεκάθαρος ήταν στις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα σχέδιο, που θα απλώνει την μεταβατική περίοδο και θα δώσει πολύτιμο χρόνο στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα τα fund γυαλίζουν τις «μασέλες» τους και ετοιμάζουν τις «ελληνικές» εταιρίες που θα αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, σε εξευτελιστικές τιμές.

Όσο η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της για περιοριστικό πλαίσιο στην νέα αγορά δανείων, τόσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ασκούν πιέσεις στους δανειστές για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.  Έμπειροι αναλυτές, βλέπουν «σκοτεινά» σχέδια πίσω από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, που έβαλε σε κίνδυνο για ακόμα μία φορά τις ελληνικές τράπεζες!

Μόνο μετά την αυτονόητη δήλωση της επικεφαλής του Εποπτικού μηχανισμού(SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί,  ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση, συγκρατήθηκαν οι απώλειες στην ελληνική αγορά.

Ο SSM καλεί τώρα τις ελληνικές τράπεζες, στην πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής τραπεζικής την Φρανκφούρτη για εξηγήσεις. Δεν πέρασαν καλά, καλά ούτε δέκα μέρες μετά την επίσκεψη της κυρίας Νουί στην ελληνική πρωτεύουσα και τώρα τους ζητάτε να παρουσιάσουν αναλυτικά σχέδια για την πορεία εκτέλεσης των πλάνων αναδιάρθρωσης,  που υπέβαλαν κατά την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους.

Με την αιτιολογία ότι θα χρειαστεί να αποβάλουν τα βάρη από τα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμάται ότι θα ασκηθούν πιέσεις από τους Ευρωπαίους για «ξεπούλημα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σταθάκης: Προστασία σε στεγαστικά, καταναλωτικά και ΜμΕ

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει την μισή αγορά των «κόκκινων» δανείων, στην Ελλάδα όμως προσθέτει ότι «επιθυμούμε μία μακρά μεταβατική περίοδο για τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο  πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα για την διατήρηση των περιορισμών στην πώληση των δανείων, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε «διαφορετικές απόψεις» και όπως δήλωσε, γι’ αυτό, «βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές.

«Έχει έρθει η ώρα, να κάτσουμε όλοι στο τραπέζι και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας το β’ μισό του 2016.

«Καρφί» Κατάινεν: Απευθείας από τις  Βρυξέλλες η χρηματοδότηση

Την ώρα που η  κυβέρνηση με αιχμή το υπουργείο Οικονομίας και τους Γιώργο Σταθάκη και Αλέξη Χαρίτση, τρέχουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να συγκεντρωθούν περί τα 8 δισ. ευρώ που έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση να διαθέσει στην ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2016, η Ευρώπη βάζει τρικλοποδιές.

Μία σαφής αιχμή για το επίπεδο διαφάνειας που επικρατεί στο ελληνικό σύστημα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, απεύθυνε κάλεσμα προς τους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), αλλά και απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση, ακόμα και αν δεν έχουν πάρει την «κυβερνητική έγκριση».

Ο Φιλανδός περιγράφει με τον τρόπο του ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στη χώρα το τελευταίο διάστημα…

Φρανκφούρτη για  «εξηγήσεις»  οι ελληνικές τράπεζες

Εξηγήσεις για την πρόοδο στην υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει, θέλει ο SSM μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους. Όλα δείχνουν ότι το ταξίδι θα έχει έντονο ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια, της συρρίκνωσης της παρουσίας τους στα Βαλκάνια και των μειώσεων προσωπικού, που αναμένονται την διετία  2016 και 2017.

Με το ενδιαφέρον σε εσωτερικό και εξωτερικό να κορυφώνεται, τo πρόβλημα των τραπεζών φαίνεται ότι προς το παρόν, είναι υπό έλεγχο.

Τρεις κατηγορίες επενδυτικών αγαθών –ενέργεια, εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και νομίσματα αναδυόμενων αγορών- επιδόθηκαν το περασμένο έτος σε μία ξέφρενη πορεία εξαιτίας μιας ασυνήθιστης μεταβλητότητας στις τιμές τους.

Με τα οικονομικά τους σε μία τάξη και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το αναμενόμενο, η ελληνική Οικονομία μπορεί μόνο να κερδίσει το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίες οπι προτροπές τόσο από  τον πρωθυπουργό, όσο και από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, η τράπεζες να επιστρέψουν στον κύριο ρόλο τους, την χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς και την στήριξη των επενδύσεων.

Για λίγους  η αγορά των «κόκκινων» εταιρικών δανείων

Οι ξένοι που επενδύουν στην ελληνική Οικονομία και επιβουλεύονται τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, δεν είναι τίποτα τυχαίοι. Έχουν ξεκινήσει με συγκεκριμένο στόχο, όχι να πληρωθούν τα δάνεια που θα αγοράσουν, αλλά να εκμεταλλευτούν την αγορά των τεράστιων οφειλών των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των Τουριστικών και να τρυπώσουν μέσα στην μετοχική σύνθεση.

Να αγοράσουν σημαντικές εταιρίες με μεγάλες προοπτικές, μόνο με ένα κλάσμα της αξίας τους.  Ακόμα και εκεί φαίνεται ότι η νομοθεσία θα φτιάξει ένα κλίμα μόνο για λίγους και εκλεκτούς.

Ο πρόσφατος νόμος για την αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων απαγορεύει την αγορά κόκκινων δανείων από όσες εταιρείες δεν μπορούν να τα διαχειριστούν εσωτερικά καθώς δεν επιτρέπει την ανάθεση διαχείρισης σε τρίτους.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να πάρουν άδειες  και να ξεκινήσουν με μεγάλο χρηματικό κόστος , μόνο και μόνο για να βρεθούν απέναντι στην άρνηση των τραπεζών να πουλήσουν. Αν συνυπολογισθούν και οι πληροφορίες ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αδειών, τότε τα πράγματα γίνονται «φωτογραφικά»!

Οι Δανειστές θέλουν να κάνουν την αγορά «Άγρια Δύση»!

Εδώ μπαίνουν οι θεσμοί και βάζουν πάνω-πάνω στην διαπραγμάτευση τις απαιτήσεις τους για τροποποίηση της διάταξης ώστε να εφαρμοστεί και εδώ ο διεθνείς νόμος.

Να μπορούν, όσοι θέλουν να αγοράζουν δάνεια και να αναθέτουν τη διαχείρισή τους σε αδειοδοτημένο φορέα ή τράπεζα! Από την άλλη αν γινόταν ατό η ελληνική αγορά θα μετατρεπόταν σε Φαρ – Ουέστ όπου θα βασίλευε το χάος και οι δυνατοί θα εκμεταλλεύονταν τους αδύναμους. Και ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο τραπεζικό «αγκάθι» της αξιολόγησης!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...