Μεγαλύτερη έμφαση στις διαγραφές δανείων δίνει η ΕΚΤ!

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ                                               

Να λύσει τον «γρίφο» των 900 δις ευρώ, θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Τόσα είναι τα κόκκινα δάνεια που βαραίνουν τις τράπεζες της Ευρώπης, καθώς, μπορεί στην Ελλάδα το πρόβλημα να έχει γιγαντωθεί, μέσα στα χρόνια του μνημονίου, από την οικονομική κρίση, αλλά ανάλογες αντιξοότητες αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Σε μία προσπάθεια, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ΕΚΤ βγάζει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της προς τις τράπεζες για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

Αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου τα δάνεια αυτά μειωθούν σε λογικά επίπεδα, η Τράπεζα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις έγκαιρες προβλέψεις και τις διαγραφές.

Το μέγεθος των απωλειών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν είναι πάντα άμεσα ορατό, καθώς εκτός από τα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ανήμπορες να καλύψουν τις οφειλές τους έρχονται όλο και πιο κοντά στο «λουκέτο», σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και οι ίδιες οι τράπεζες. 

Η ανησυχία των κέντρων εξουσίας είναι, ότι επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές των τραπεζών και εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών, βάζοντας σε σημαντικό κίνδυνο, όλη την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Η ΕΚΤ, δημοσιεύει έκθεση ενός πρώτου απολογισμού των εθνικών πρακτικών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κυρίως αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις ακινήτων.

Το έγγραφο, πραγματεύεται τις βασικές πτυχές που αφορούν τη στρατηγική και τη διαχείριση για την επιτυχημένη ρύθμισή τους. Παρέχει συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα, καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές που έχει εντοπίσει η ΕΚΤ και οι οποίες θα αποτελέσουν τις εποπτικές προσδοκίες της, στο μέλλον.

Η διαβούλευση, που ξεκίνησε εχθές,  λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2016. Μέσα στην θεματολογία, περιλαμβάνει δημόσια συζήτηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2016.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, «υποβάλλει σήμερα προς δημόσια διαβούλευση έγγραφο κατευθύνσεων προς τις τράπεζες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ)».

Ευρωπαίοι αναλυτές, αντιμετωπίζουν αυτές τις προτάσεις, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας  για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ αντοχής και τις επαναξιολογήσεις της αξίας των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Η Σάρον Ντόνερι, υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, επικεφαλής της ειδικής ομάδας εργασίας για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε πως οι προτάσεις είναι ένα σημαντικό βήμα «στο μεσοπρόθεσμο ταξίδι για την επίλυση αυτού του ζητήματος». Όπως είπε, άνω του 7% των δανείων των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, έχουν καταστεί προβληματικά, με την κατάσταση να είναι πιο οξεία στη Νότια Ευρώπη.

Χώρες υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται η Ελλάδα με το 47% των δανείων να έχει κοκκινίσει και το 45% της Κύπρου.  Όπως είπε, «είναι απαραίτητη μια εναρμονισμένη και διαφανής εποπτική προσέγγιση».

Από την ΕΚΤ, τονίζεται πως, η στρατηγική των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό ποσοτικών στόχων ανά χαρτοφυλάκιο και ένα αναλυτικό σχέδιο εφαρμογής και καλεί τις τράπεζες να θεσπίσουν κατάλληλες δομές διαχείρισης και λειτουργίας για να παρέχουν αποτελεσματικές μονάδες διευθέτησης.

Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη στενή συνεργασία της διοίκησης των τραπεζών, με τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και με τον καθορισμό σαφών πολιτικών που συνδέονται με τις μονάδες αυτές.

Οι προτάσεις βάζουν στο τραπέζι βιώσιμες επιλογές ρύθμισης οφειλών με σκοπό την επαναφορά του ανοίγματος σε κατάσταση βιώσιμης αποπληρωμής.

Η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των ΜΕΔ σε ορισμένες τράπεζες και χώρες της ζώνης του ευρώ είναι μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του 2014.

Τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών αξιολογήθηκαν τότε για πρώτη φορά με το ίδιο μέτρο σύγκρισης, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός καταλληλότερου επιπέδου προβλέψεων, γεγονός που παρείχε στους φορείς εποπτείας μια στέρεη βάση για την περαιτέρω αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.

Το έγγραφο καθοδήγησης αποτελεί συνέχεια αυτής της διαδικασίας για μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου τα δάνεια αυτά, μειωθούν σε λογικά επίπεδα, αλλά επίσης δίνοντας σταδιακά μεγαλύτερη έμφαση στις έγκαιρες προβλέψεις και διαγραφές.

«Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί από τον δικτυακό τόπο της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ» και μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα σχόλια που έλαβε, συνοδευόμενα από απαντήσεις και σχετική αξιολόγησή τους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...