Μεγαλύτερη ανάπτυξη βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, το 2019

Μεγαλύτερη ανάπτυξη βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, το 2019

Ανοδικά διόρθωσε την εκτίμησή του για την ελληνική ανάπτυξη το 2019, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στην εξαμηνιαία έκθεσή για τις προοπτικές των οικονομιών, μελών του, βλέπει άνοδο της ανάπτυξης στο 2,3%. Ο ΟΟΣΑ, έχει επισημάνει τη θέση του για την ανάγκη μίας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ώστε να τεθεί σε σταθερή πτωτική τροχιά.

Στις ετήσιες οικονομικές προβλέψεις του, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,3% το 2019. Οι εξαγωγές θα αποτελέσουν τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, επωφελούμενη από την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψουν, καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, μετά τη βελτίωση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Η συνεχιζόμενη μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα περιορίσει τις πιέσεις των τιμών και των μισθών.

Το 2018, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο, μέσω περιορισμένων δαπανών και βελτιωμένης είσπραξης των φόρων, αλλά στη συνέχεια θα μειωθεί προς το στόχο το 2019. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό.

Η μείωσή της θα απαιτήσει βιώσιμες μεταρρυθμίσεις υπέρ του ρυθμού ανάπτυξης, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους. Η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση της δυναμικής είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη διαχείριση και την κοινωνική προστασία θα μειώσουν την υψηλή φτώχεια, ιδίως μεταξύ των παιδιών.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός, εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας κάτω από το 20% το επόμενο έτος. Οι νέες προβλέψεις είναι καλύτερες από αυτές του Απριλίου, όταν είχε ανακοινώσει στην αναλυτική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τους στόχους του μνημονίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Προέβλεπε 4% το 2018 και 3,6% το 2019. Τέλος, για το θέμα του χρέους, ο Οργανισμός είχε εκτιμήσει ότι θα μειωθεί στο 172,5% του ΑΕΠ το 2018 και στο 168,3% το 2019.

 
 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333390-Megalytere-anaptyxe-blepei-o-OOSA-gia-ten-Ellada-to-2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...