Μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία, όπως δείχνουν οι έλεγχοι

Μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία, όπως δείχνουν οι έλεγχοι
Τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων – Τον Απρίλιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας σε συγκεκρινένους κλάδους ανήλθε στο 21,65%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 39,18% τον Απρίλιο του 2013

Σημαντική μείωση της «μαύρης» εργασίας κατέγραψαν οι έλεγχοι στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ακόμη και σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα λόγω των υψηλών προστίμων.

Συγκκριμένα από το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014, ελέγχθηκαν 12.792 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 81.433 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.507.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 15.641.821 ευρώ.

Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Απρίλιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 21,65%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 39,18% τον Απρίλιο του 2013.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:  «Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με την τουριστική κίνηση να προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, η προσπάθειά μας έχει κορυφωθεί. Επίσης αξιοποιώντας τις νέες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου μας, προχωρούμε στη συνεχή μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και από κανένα εργοδότη για οποιεσδήποτε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές.

Με συγκροτημένη οργάνωση και αποφασιστικότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας και η Ειδική Υπηρεσία Ασφάλισης του ΙΚΑ συνεχίζουν να δίνουν με συνέπεια τη μάχη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.Για πρώτη φορά στη χώρα μας η υπόθεση της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση δεν έμεινε στα λόγια και τις καλές προθέσεις, αλλά συνοδεύεται με έργα», κατέληξε.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...