Μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος των μνημονίων ζητά η Κομισιόν!

Μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος των μνημονίων ζητά η Κομισιόν!

Κομισιόν: Η Κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος

 

 Συνέχεια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος, ζητά η Κομισιόν! Μπορεί η Ελλάδα να ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά οι δανειστές φαίνεται πως σκοπεύουν να κρατήσουν σφικτά τα “λουριά” της Οικονομίας, ακόμα και μετά τον Αύγουστο του 2018. Με τους υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα να εκτείνονται έως το 2022, οι θεσμοί δεν αναμένεται να μειώσουν την πίεση για νέα μέτρα, έως ότου πάρουν τα λεφτά τους πίσω! Η έκθεση αναφέρει και τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί από το 2015 που οδήγησε στην ισχυροποίηση της Οικονομίας και των τραπεζών.

 

Πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν η ελληνική Οικονομία, που θα πιάσει τον στόχο του 2018 (3,5% του ΑΕΠ), αναφέρει έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του προγράμματος. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες, είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες», αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην μείωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στα πρώτα 2/3 του μνημονίου, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεγάλες και πολλές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.

 

Στην απολογιστική έκθεση που εξέδωσε για την πορεία των δύο πρώτων αξιολογήσεων του τρίτου προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να κλείσει γρήγορα η Τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να τονωθεί το οικονομικό κλίμα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή τους θα είναι «κλειδί» για το επόμενο έτος.  

 

«Κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης

 

Η συνεχής εφαρμογή της συμφωνίας του μνημονίου, με πλήρη δέσμευση και «ιδιοκτησία» του από την κυβέρνηση, είναι «κλειδί» για την επιτυχία του, επισημαίνουν οι αναλυτές της Κομισιόν. Επίσης, τονίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αξιοποιήσει τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν ως τώρα για την εγκαθίδρυση απόλυτης αξιοπιστίας, τη στήριξη της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος για τη συνέχεια. Αυτό θα έχει κρίσιμο ρόλο στο να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία και να ξεπεράσει την ανάγκη για οικονομική βοήθεια μετά από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη βάση για μια επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, υποστηριζόμενη από την έναρξη του προγράμματος του ESM, η ελληνική οικονομία απέδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό, τι αρχικά αναμενόταν.  Το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε να ανακάμπτει σε τριμηνιαία βάση το 2006 στα μέσα του 2016. Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο της αναθεωρήσεις του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1½% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η ανεργία μειώθηκε σε 21% τον Ιούλιο 2017.

 

 Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 και η ανάπτυξη θα είναι προβλέπεται να φθάσει το 2½% το 2018. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι η κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης το 2017-2018.

 

 Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να είναι θετική επίσης, με βάση την αυξημένη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού τομέα. Τούτου λεχθέντος, το η ανάκτηση εξακολουθεί να υπόκειται σε κινδύνους μείωσης, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, όπως που αποδεικνύεται από τις επιζήμιες συνέπειες των καθυστερήσεων στη δεύτερη επανεξέταση της εμπιστοσύνης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε μια αναθεωρημένη δημοσιονομική πορεία με στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος -0,25% του ΑΕΠ το 2015 να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα. Για να δείξουν τη δέσμευση τους προς αυτή την κατεύθυνση, οι αρχές θέσπισαν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, φορολογικά μέτρα αξίας 1,5% του ΑΕΠ σωρευτικά έως το 2018.

 

Πρόκειται κυρίως για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και τις συντάξεις. Πρόσθετα παραμετρικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω 3% του ΑΕΠ έως το 2018 εγκρίθηκαν ως προηγούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης τον Ιούνιο του 2016 · Αυτές περιλαμβάνουν, ιδίως, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και άλλα μέτρα για τους μισθούς και έμμεσες

Τα μέτρα σχεδιάστηκαν για πλεόνασμα 4,5% το 2018!

 

η Ελλάδα έχει, μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ESM, νομοθετήσει παραμετρικά μέτρα που προβλέπεται να αποδώσει 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα – όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – θα έχει σωρευτικές επιπτώσεις και πέραν του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος, καθώς οι αλλαγές θα ισχύουν χρόνος. Στηριζόμενη σε αυτά τα μέτρα και στις ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις, η Ελλάδα υπερέβη το δημοσιονομικό της στόχο κατά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ το 2016.

 

Η υπερφορολόγηση φέρνει αβεβαιότητα στα έσοδα

 

 Ωστόσο, η βασική φορολογική βάση υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα. Η πρόβλεψη δεν είναι να συμπεριλάβει όλες τις αποδόσεις από τον μεγάλο αριθμό διοικητικών και διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ.

 

Σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

 Χάρη σε μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015, μόνο πέντε μήνες μετά το πρόγραμμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον κεφαλαιοποιηθεί, με μέσο όρο Core Equity Tier 1 αναλογία 17% (άνω του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ 14,5%) στο τέλος του 2016. Μετά από μια εκτεταμένη αξιολόγηση από την ΕΚΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστηματικών ελληνικών ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2015.

Από το 2015 οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών. Περισσότερο πρόσφατα, και ιδίως μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, οι καταθέσεις άρχισαν να ανακάμπτουν, αν και παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/309555-Metarrythmiseis-kai-meta-to-telos-ton-mnemonion-zeta-e-Komision ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...