Μετωπική σύγκρουση του Αλέξη με τους βαρόνους της ενημέρωσης

Μετωπική σύγκρουση του Αλέξη με τους βαρόνους της ενημέρωσης

Πρώτο θέμα

Την ώρα που η κυβέρνηση προκηρύσσει νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες – Στη Βουλή η τροπολογία Παππά για τους όρους της δημοπρασίας

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ στη Βουλή της τροπολογίας που περιλαμβάνει το πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχει προκαλέσει μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους βαρόνους της ενημέρωσης, που επιδιώκουν να παρατείνουν το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει νέο μέτωπο με τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διάσωση του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων.

Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών και των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις επιχειρούν να υπονομεύσουν τόσο το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και στο σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και καναλάρχες ξεχωριστά έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, προκειμένου να ακυρώσουν για μια ακόμα φορά το διαγωνισμό για τις συχνότητες.

Τα ίδια συγκροτήματα δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του νόμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση που καθιερώνει ένα φόρο 2% επί του τζίρου των τηλεοπτικών σταθμών των εκδοτικών συγκροτημάτων και των ιστοσελίδων για να ενισχυθεί το επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων που έχει καταρρεύσει.

Οι βαρόνοι της τηλεόρασης θεωρούν παράνομη και καταχρηστική τη φορολόγηση ενός ιδιωτικού ταμείου, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη και επικουρική σύνταξη.

Το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκδότες έχει γίνει πολεμικό με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξαπολύει δριμύτατη επίθεση με στόχο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύγκρουση θα ενταθεί με δεδομένο ότι το Μαξίμου θεωρεί τα περισσότερα συστημικά μέσα ενημέρωσης εχθρικά προς την κυβέρνηση.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγόρησε κανάλια, εφημερίδες και διαδίκτυο για συστηματική δημοσίευση κατασκευασμένων ειδήσεων.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί αφορμή για νέες εχθροπραξίες με δεδομένο ότι οι βαρόνοι της τηλεόρασης δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν νόμιμους σταθμούς.

Αρνούνται επίσης να συναινέσουν στους όρους που βάζει η κυβέρνηση και το ΕΣΡ για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα κανάλια εθνικής εμβέλειας επικαλούμενοι την κρίση που μαστίζει τα μέσα ενημέρωσης και τη δραματική πτώση της διαφημιστικής προβολής.

Η σύγκρουση ξεφεύγει από το δικαστικό πλαίσιο δηλαδή τις προσφυγές στο ΕΣΡ και το ευρωπαϊκό δικαστήριο και λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το καρτέλ της παλιάς και νέας διαπλοκής ετοιμάζεται για σκληρή μάχη με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί προνομιακό χώρο τη σύγκρουση με εκδότες και καναλάρχες, γιατί ο κόσμος δεν τους πιστεύει και τους θεωρεί συνυπεύθυνους για το χάλι που παρουσιάζει η χώρα.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται την αγωνία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον τύπο για το πρόβλημα με το ταμείο τους.

Το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ΄ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για μια ακόμα φορά απέναντι.

Αναφέρθηκε επίσης στους δημοσιογραφικούς ομίλους που πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, τους οποίους κατήγγειλε ότι υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και των εργαζομένων στον τύπο.

Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για τις άδειες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσίευση της προκήρυξης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της σχετικής δημοπρασίας, με την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) που υιοθετεί τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νόμο 4339/15.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που έρχεται στην Ολομέλεια σήμερα, περιλαμβάνει την εισήγηση του ΕΣΡ με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της διαδικασίας, πάντοτε σε ευθυγράμμιση με το νόμο 4339/15. Αποτυπώνει την αγαστή συνεργασία ΕΣΡ-Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ώστε άμεσα να προχωρήσει η αδειοδότηση και να καταστεί δυνατή -έπειτα από 30 χρόνια ανομίας- η επ’ ωφελεία του Έλληνα φορολογούμενου αξιοποίηση του σπάνιου πόρου του Δημοσίου που συνιστά το τηλεοπτικό φάσμα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση της Αρχής, που -αφού έλαβε υπόψη της το συγκεκριμένο νόμο- όρισε το κατώτατο τίμημα στα 250 εκατ. ευρώ, ακριβώς στο ύψος που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία της περασμένης χρονιάς.

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας έχουν ως εξής:

•        Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

•        Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

•        Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

•        Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

•        Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.

•        Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/307802-Metopike-sygkroyse-toy-Alexe-me-toys-baronoys-tes-enemeroses ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...