Με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ – ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ                                                     

Με την τάση των “53” να χτυπά… καμπανάκι στη ηγεσία για το άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών που συνοδεύονται από έντονο προβληματισμό για τις κυβερνητικές επιλογές, συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πυρά των «53+» των οποίων άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στράφηκαν συγκεκριμένα στην περίπτωση του μνημονίου στη σύγκριση που γίνεται από στελέχη που εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα».

«Η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Κνήτου που ανήκει στην πρωτοβουλία των 53 μιλώντας στο Συνέδριο.

Όσον αφορά στην παρουσία αρκετών πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση η οποία σχεδιάζει αναφέρουν ότι «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές», ενώ τονίζουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν «ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις “παραγόντων” που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την “αριστερά του τίποτα”, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες που τους χρωστάμε κιόλας…».

Νίκος Παππάς: Θα τελειώσουμε οριστικά με την Αριστερά που αυτομαστιγώνεται

Κατηγορηματικός πως “δεν  θα μας επιβάλει το σύστημα της μιντιακής εξουσίας να ζητήσουμε συγγνώμη που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση. Θα  τελειώσουμε οριστικά με την αριστερά που αυτομαστιγώνεται”, εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς.

“Ποιος θα το πίστευε ένα χρόνο πριν ότι θα διοργανώσαμε με επιτυχία τη Σύνοδο του Νότου;” διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε: “μακριά από μας η ανάλυση που λέει ότι δεν θέλουμε να δούμε τα προβλήματα”. Συνεχίζοντας, είπε πως “χωρίς την κυβέρνηση τη δική μας θα είχαμε εξασφαλίσει 300 εκατ. από τους καναλάρχες;”.

Μιλώντας τέλος, για τα ανοίγματα του κόμματος, ο κ. Παππάς κάλεσε τους συνέδρους  “να οικοδομήσουμε ένα κόμμα που θα ανοίξει τις πόρτες του με λαϊκό κόσμο, με αυστηρά κριτήρια, να αυξήσουμε την επιρροή μας”.

Φίλης: Επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης είναι να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών

Στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, από το βήμα του Συνεδρίου, και αφήνοντας νέες αιχμές διεμήνυσε ότι “επιδίωξη της εκκλησιαστικής  διοίκησης είναι να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών”.

Όπως ανέφερε: “υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων που δεν προϋποθέτουν Συνταγματική αναθεώρηση, επιδίωξη της εκκλησιαστικής  διοίκησης είναι να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών. Η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους,  εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική. Δεν πρόκειται για αντιπαλότητα εκ μέρους μας, αλλά για υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου”, σχολίασε.

Αναφερόμενος δε στα της κυβέρνησης, τόνισε ότι “δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την κυβέρνηση, αλλά προσοχή, να μην αποδράσουμε από τις αρχές μας”. Όπως σημείωσε, “ο λαός εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ ως προσδοκία μετάβασης σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Ζητούμενο είναι πως θα διαμορφωθεί αυτή η νέα ηγεμονία.

Όσοι από τους αντιπάλους μας επιμένουν στην αριστερή παρένθεση διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν.  Δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο. Μας επιβλήθηκε”.

Σκουρλέτης: Δεν ήταν στις δεσμεύσεις μας η παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ

Κατηγορηματικά αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως “αυτό  που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτό που είπαμε στο λαό το Σεπτέμβριο, δεν ήταν στις δεσμεύσεις μας η παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ”.

Όπως είπε στην τοποθέτησή του: “είναι πάρα πολλά αυτά που ζήσαμε την πυκνή περίοδο της διακυβέρνησής μας. Φλερτάραμε με την τυφλή σύγκρουση, αλλά κάναμε την επιλογή για μια αριστερά που δεν δραπετεύει, για να μην χάνει τον ορίζοντα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό”. Μιλώντας στη συνέχεια για τις λειτουργίες του κόμματος επεσήμανε πως ” έλειψε το πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο σε κρίσιμες αποφάσεις, αλλά η διαπραγματευση συνεχίζεται και πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διακριτό ρόλο του κόμματος”.

“Ζήσαμε και επιπόλαιες καταστάσεις μέσα από δικά μας κέντρα. Χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, δεν προχωράει έτσι το μαγαζί και το κέντρο αυτό πρέπει να είναι στο κόμμα. Υπάρχει ανάγκη οι μεγαλες πολιτικές επιλογές να συζητούνται εδώ”, τόνισε.

“Δεν μπορούμε να γίνουμε φορείς μια πολιτικής ακραίας, νεοφιλελεύθερης. Δεν μπορούμε να μην ομολογούμε ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να κυβερνά με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας. Είναι ένα πρόγραμμα ξένο από μας”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφερθείς τέλος στο θέμα των τάσεων, είπε πως ” θα έχουμε αποκαταστήσει το ρόλο των τάσεων όταν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στα συλλογικά όργανα”.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Παλεύουμε όποιες και αν είναι οι συνθήκες, όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί

«Παλεύουμε όποιες και αν είναι οι συνθήκες, όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί”, είπε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία… ηγετική εμφάνιση. “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την κρίση αλλά εμείς δεν θα επιστρέψουμε στο νεοφιλελευθερισμό. Κάτι πολύ βαθύ έχει αλλάξει σε αυτόν τον καπιταλισμό.

Αυτό δεν το έχει καταλάβει ο Κ. Μητσοτάκης, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι “δεν έχουμε εγγυήσεις αλλά πρέπει να ανοίξουμε την κάθε χαραμάδα, να συζητήσουμε με την σοσιαλδημοκρατία χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή είναι η αρχή μας και η εμπιστοσύνη μας”.

Μιλώντας για το κόμμα, είπε ότι  είναι το φίλτρο που θα μας σταματήσει από πράγματα που βλέπουμε και δεν μας αρέσουν. Κόμμα με ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες δεν ακούν τα αιτήματα των γυναικών. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε ένα κόμμα που δεν ακούει τις γυναίκες. Δεν έχουμε εγγυήσεις για τη στρατηγική μας, είπε.

Υπερασπιζόμενος τέλος τους υπουργούς, ανέφερε ότι “Και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν και ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης στη θέση του Βαρουφάκη, τα ίδια θα έλεγαν για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, γιατί ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά.

Δεν θα είχαμε την Εθνική Σύνταξη χωρίς τον Γιώργος Κατρούγκαλο, δεν θα είχαμε σώσει τους ανασφάλιστους αν δεν ήταν ο Ξανθός, δεν θα είχαμε σώσει το νόμο Κατσέλη αν δεν ήταν ο Γιώργος Σταθάκης. Είμαι περήφανος που περάσαμε για τις φυλακές τρίτου τύπου. Είμαι περήφανος για τη κόντρα του Νίκου Φίλη με την Εκκλησία και είμαι απογοητευμένος με το πόσο λίγοι διανοούμενοι τον υποστήριξαν. Κάναμε ένα συμβιβασμό αλλά κάναμε μια αριστερή πολιτική για την παιδεία, την υγεία προς όφελος της κοινωνίας”.

Δραγασάκης: έχουμε επίγνωση των ελλειμμάτων μας- παίρναμε αποφάσεις που έμεναν στα χαρτιά

«Είμαστε στη μέση ενός στοιχήματος που δεν έχει κριθεί, αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κερδίσουμε” είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του Συνεδρίου σε μια ομιλία με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής.

«Έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των ελλειμμάτων μας», παραδέχτηκε ο κ. Δραγασάκης  και συμπλήρωσε ότι ο αδύναμος κρίκος ήταν η χαμηλή δεσμευτικότητα σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων μας. “Παίρναμε αποφάσεις αλλά έμεναν στα χαρτιά” , ήταν ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε και είπε ότι το κλειδί είναι πως “ό,τι λέμε πρέπει να το κάνουμε”.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε τέλος, για “ένα σχέδιο για το κόμμα και την κυβέρνηση που θα ενσωματώνει μαθήματα από τη δράση μας” και που δεν θα είναι ευχολόγιο. Όπως είπε, “υπάρχει αριστερός και δεξιός τρόπος διοίκησης” και τάχθηκε υπέρ ενός νέου μοντέλου κυβερνησιμότητας.

Σβίγκου: Ο πόλεμος μέχρι εσχάτων από τα ΜΜΕ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι βρισκόμαστε ενάντια στα σχέδια διαπλοκής

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι “ο πόλεμος μέχρι εσχάτων από τα ΜΜΕ, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι βρισκόμαστε ενάντια στα σχέδια διαπλοκής. Η επικοινωνία σχεδιάζεται πάνω στην πολιτική και όχι το αντίθετο. Την πολιτική με ταξική μονομέρεια πρέπει να προβάλλουμε. Δεν κόβουμε κορδέλες για να φωνάξουμε τις κάμερες, αλλά υλοποιούμε τομές μέσα στην κοινωνία”.

Η ίδια υπερασπίστηκε το Νίκο Φίλη, λέγοντας ότι με τη στάση που κράτησε στο θέμα των θρησκευτικών μας κατέστησε περήφανους. “Οφείλουμε να δρούμε ως μέσο για το σκοπό που δεν είναι άλλος από τον συλλογικό σχεδιασμό. Ενιαίο κέντρο στα δικά μας μέσα, όχι ξεχωριστοί σχεδιασμοί και όχι αυθεντίες. Δεν μπορούν να έχουν παράλληλες διαδρομές. Όχι με όρους ντουντούκας αλλά ως μέσα παρέμβασης. Χρειάζεται να υλοποιήσουμε το στόχο για ενιαίο μέσο”, είπε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...