Με δημοπρασίες υλοποιείται το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015.

Το όφελος από τις εκπτώσεις είναι 700.000 ευρώ.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή εκτελούν δημόσια έργα, οφείλουν να υπηρετούν, με το παραπάνω, τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Σήμερα ο δήμος Ναυπακτίας και ειδικότερα η Τεχνική του Υπηρεσία, με τα ελάχιστα (σε σχέση με το παρελθόν) χρήματα που διαχειρίζονται, οφείλουν να παράγουν το μέγιστο δυνατό όφελος για τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

Με το τέλος του 2015, είναι ανάγκη να παρουσιαστεί δημόσια, η πορεία υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του έτους, ως απολογισμός.  Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η νέα δημοτική πλειοψηφία, με επικεφαλής τον Τάκη Λουκόπουλο, είχε εξ ολοκλήρου την  ευθύνη λειτουργίας του δήμουΝαυπακτίας. Την χρονιά αυτή η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, μελέτησε, δημοπράτησε και υπέγραψε τις αντίστοιχες συμβάσεις για το σύνολο σχεδόν του Τεχνικού Προγράμματος που είχε προϋπολογιστεί. Τα έργα αυτά ήδη εκτελούνται ή αναμένεται να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες που προβλέπονται. Το συνολικό ποσό των έργων αυτών στον προϋπολογισμό, ήταν 1.960.000 ευρώ. Από αυτά τα 1.880.000 (ποσοστό 96%) υλοποιήθηκε με 23 δημοπρασίες, πετυχαίνοντας αρκετά μεγάλες εκπτώσεις (μέση έκπτωση 37%).

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι εργασίες που γίνονται για να σωθεί το κτίριο του ΞΕΝΙΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 190.000 ευρώ, αλλά θα κοστίσει τελικά στον δήμο, μετά την έκπτωση που δόθηκε, μόνο 90.000 ευρώ. Το όφελος συνολικά για τον δήμο (από όλες τις εκπτώσεις που δόθηκαν στις δημοπρασίες) είναι το ποσό των 700.000 ευρώ. Αν σκεφθεί κανείς ότι η χρηματοδότηση του δήμου για έργα το 2016, από την κεντρική διοίκηση, είναι μόνο 550.000 ευρώ, γίνεται άμεσα κατανοητό το μέγεθος του κέρδους για τους δημότες. Με απ’ ευθείας αναθέσεις υλοποιούνται έργα αξίας 80.000 ευρώ (ποσοστό 4%). Αυτά αφορούν έκτακτες ανάγκες που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της χρονιάς κυρίως στις ορεινές περιοχές του δήμου.

Οι δύο αυτές επιτυχίες (μελέτες – συμβάσεις για όλο το Τεχνικό  Πρόγραμμα και εκπτώσεις 700.000 ευρώ) οφείλονται κατά κύριο λόγο στην δουλειά των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας, των ειδικών συνεργατών αλλά και στην πολύ καλή συνεργασία με το τμήμα Προγραμματισμού, με το τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων και την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου. Όλα αυτά συνέβησαν σε μια χρονιά που ο δήμος για πέντε μήνες ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των κατολισθήσεων στις ορεινές ενότητες. Ταυτόχρονα το 2015 ήταν μια χρονιά μεγάλης οικονομικής στενότητας και με τα capitalcontrol να δυσκολεύουν τις κινήσεις όλων. Η δημοτική αρχή νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους για το αποτέλεσμα αυτό.

Το 2015 υπήρξε η πολιτική βούληση, από την αιρετή διοίκηση του δήμου, να σταματήσει η διαχείριση του δημόσιου χρήματος με αδιαφανή κριτήρια. Η βούληση αυτή στηρίχθηκεστην δουλειά των υπαλλήλων και έτσι φθάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα προηγούμενα χρόνια το Τεχνικό Πρόγραμμα  ήταν γεμάτο με μικροέργα, κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ανατίθενται απ’ ευθείας, χωρίς έκπτωση και με αδιαφανή κριτήρια. Η δικαιολογία για αυτό ήταν ότι έτσι επισπεύδονται οι διαδικασίες και η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.Αποδείχθηκε όμως, ότι μπορούμε να φύγουμε από την συνήθη τακτική των απ’ ευθείας αναθέσεων και ταυτόχρονα να είμαστε αποτελεσματικοί.

Οι ευχές επομένως για «καλή χρονιά», συνοδεύονται φέτος από ένα «δώρο» 700.000 ευρώ προς τους δημότες μας.Τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016. Θα μπορέσουμε να λύσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Ναυπακτίας. Αν και η κυριότερη συνεισφορά του φετινού αποτελέσματος είναι άλλη. Στο μέλλον κανείς δεν θα έχει επιχειρήματα για να ξαναγυρίσει τον δήμο Ναυπακτίας στο προηγούμενο «αμαρτωλό» καθεστώς των απ’ ευθείας αναθέσεων.

Ένα μεγάλο «ευχαριστούμε πολύ», αξίζει λοιπόν σε όλους όσους συνεισέφεραν στο καλό αποτέλεσμα του 2015, και με την δουλειά τους στήριξαν τις πολιτικές επιλογές της αιρετής διοίκησης του δήμου. Τέλος, πάρα πολλές ευχές για καλή χρονιά σε όλους τους πολίτες του δήμου Ναυπακτίας. Μακάρι το 2016, να αφήσουμε πίσω μας, στον δήμο και την πατρίδα μας, κι άλλες από τις σκιές του παρελθόντος.

Καρακώστας Κώστας,

αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δήμου Ναυπακτίας

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...