Με ομιλίες συνεχίζονται οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ                                                                                                                              

Με ομιλίες στελεχών του κόμματος συνεχίζονται οι εργασίες της τρίτης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται στο κλειστό του Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο.

Κατά την τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, είπε ότι το 2ο Συνέδριο είναι το πιο κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «συνδιαμορφώνεται και συνδιαμορφώνει με πρωταγωνιστικό ρόλο την Αριστερά του 21ου αιώνα».

«Αριστερά σήμερα και με τον καπιταλισμό να είναι σε τέτοιο ξέφρενο ρυθμό, είναι πάνω από όλα η υπεράσπιση της δημοκρατίας. Μπορεί να μας φαίνεται λίγο αλλά σε αυτή τη φάση που βρίσκονται οι κοινωνίες και η Ευρώπη αυτό είναι πάρα πολύ», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

«Για εμάς πέρυσι ο συμβιβασμός που κάναμε ήταν μια μεγάλη νίκη, ήταν μια επαναστατική πράξη, γιατί υποχρεώσαμε να μας δουν. Υποχρεώσαμε να δουν ότι υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος, να ξαναδούμε αυτόν τον κόσμο», ανέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Με τα κανάλια, αυτό που έγινε, γι’ αυτό έχουν λυσσάξει τόσο πολύ, είναι επαναστατική πράξη, γιατί ο καπιταλισμός και η Δεξιά μας γυρίζουν σε μια εποχή πριν από την “Ελληνική Νομαρχία”», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε την ανάγκη να είναι σε εγρήγορση ο ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε το παράπονο ότι δεν την υπερασπίστηκαν στελέχη του κόμματος, όταν πέρυσι δέχθηκε, όπως είπε, «επίθεση» από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

«Μπορούμε μέσα από την ανόρθωση στη χώρα, μέσα από έναν αστικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, να προχωράμε μικρές αλλαγές που έχουν ένα αριστερό στίγμα» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ.

«Πρέπει να σκεφθούμε σε αυτήν την πολύ κρίσιμη καμπή αν πνέει άνεμος αριστερής διακυβέρνησης στην χώρα, που να το νιώθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του. Η δική μου εντύπωση είναι ότι έχουμε μόνο μερικές ριπές αυτές του ανέμου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Έκανε λόγο για ηθική διάσταση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του προγράμματος της Αριστεράς, θέτοντας τα ερωτήματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητήσει ποια πρέπει να είναι η σχέση της Αριστεράς με το οικονομικό κατεστημένο, το ξένο κεφάλαιο, τους διάφορους τοπικούς άρχοντες και διάφορους “πασάδες” κάθε περιοχής. «Μήπως σε αυτό το πεδίο απλώς αυτοσχεδιάζουμε;» είπε ο Χρήστος Μαντάς υπογραμμίζοντας ότι «για να μιλήσουμε για πρόγραμμα Αριστεράς και προγραμματικής ανασυγκρότησης πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η αστική τάξη δεν θα διστάσει με οποιοδήποτε τρόπο να πάει στην δολιοφθορά, είτε με τους μηχανισμούς της, είτε μετωπικά».

Την ανάγκη να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «την Αριστερά των πράξεων, όχι μόνο των λόγων, την Αριστερά της πραγματικής αλλαγής», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Η εργασία και η δημοκρατία, μαζί με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, είναι από τους παράγοντες που έκριναν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και θα κρίνουν και σήμερα το διακύβευμα της πολιτικής, είπε. Η εργασία και η δημοκρατία είναι η δική μας κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακόμα, χαρακτήρισε «λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί, την υποτίμηση της σύγκρισης των προσδοκιών από μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν». Αναφέρθηκε στην ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η χώρα από την κρίση και υπογράμμισε: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Μόνο μπροστά. Πιο ψηλά τον πήχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Κριτική σε συμπεριφορές που παρατηρούνται, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Έχοντας αφετηρία τη θέση ότι όσο λάθος είναι να μηδενίζει κανείς το έργο της κυβέρνησης, άλλο τόσο είναι και το να θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, η βουλευτής υποστήριξε ότι έγιναν και «δεξιά και αριστερά λάθη». Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «μπορούμε να πετύχουμε, στοχεύοντας Αριστερά».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...