Με ποια τιμή του πετρελαίου «παίζουν» τώρα τα funds

Με ποια τιμή του πετρελαίου «παίζουν» τώρα τα funds
Παρά τη νέα “βουτιά” σε χαμηλά πέντε ετών που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τα hedge funds στοιχηματίζουν στο τέλος της πτώσης του, ενώ πολλοί αναλυτές τοποθετούν τον “πάτο” γύρω στα δολάρια το βαρέλι, πριν αρχίσει πάλι την άνοδο.

Λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την υπερπροσφορά και τη χαμηλή ζήτηση, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 4,2% στα 63,05 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουλίου του 2009.Το Brent Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 4,2% στα 66,19 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009.

Από τις αρχές του έτους το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του. Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου παγκοσμίως έχουν χάσει πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Moody’s για μία μείωση των τιμών του αργού της τάξης των 25 δολαρίων στο βαρέλι ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει 500 δολάρια κατά το επόμενο έτος.

Η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία του μαύρου χρυσού είναι εκείνη της Morgan Stanley. Προβλέπει υποχώρηση των τιμών μέχρι τα 43 δολάρια το βαρέλι το 2015, ενώ για το Brent εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 70 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα, όμως, με τις Deutsche Bank AG,  BNP Paribas SA και Petromatrix GmbH, η κατώτατη τιμή είναι γύρω στα 60 δολάρια και αργότερα θα ξεκινήσει η άνοδος. Η BNP εκτιμά το πετρέλαιο να διαμορφωθεί στα 70 δολάρια το 2015 (από 88 δολάρια) και η Barclays στα 66 δολάρια (από 85 δολάρια). Στην τελευταία της έκθεση η Goldman Sachs για το πετρέλαιο προβλέπει ότι σε ορίζοντα 12μηνου η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 75 δολάρια και η τιμή του Brent στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές βασίζουν τις προβλέψεις για ανάκαμψη το 2015 στο ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί το 2015, ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί και ότι η ποσοτική χαλάρωση 1 τρις ευρώ της ΕΚΤ θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...