Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014 τιμήθηκε ο γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό

Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014 τιμήθηκε ο γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό
Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014 τιμήθηκε ο Πατρίκ Μοντιανό, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γάλλους συγγραφείς.
Σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, ο Μοντιανό τιμάται με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), «για την τέχνη της μνήμης με την οποία ανακαλεί τα πιο άπιαστα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκαλύπτει τη ζωή-κόσμο στην Κατοχή».

Ο 69χρονος γάλλος συγγραφέας είχε να αντιμετωπίσει σφοδρό «ανταγωνισμό» ομοτέχνων του για το Νόμπελ, με υποψηφιότητες όπως τον κενυάτη συγγραφέα Ngugi wa Thiong’o, τον Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami, τη Λευκορωσίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς, και τον σύρο ποιητή Άδωνι.

Ο γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Μοντιανό γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt. Από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Οδός σκοτεινών μαγαζιών” (Κέδρος), “Κυριακές του Αυγούστου” (Καστανιώτης), “Ντόρα Μπρούντερ” (Πατάκης), “Η χαμένη γειτονιά” (Χατζηνικολή), “Άνθη ερειπίων” (Οδυσσέας) και “Το άρωμα της Υβόννης” (Λιβάνης). Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ “Lacombe Lucien”. Άλλα έργα του: “La place de l’ etoile”, “Livret de famille”, “Une jeunesse”, “De si braves garcons”, “Vestiaire de l’ enfance”, “Voyage de noces”, “Un cirque passe”, “Du plus loin de l’ oubli”, “Des inconnues”, “Paris tendresse”.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...