Με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης οι Βρετανοί!

Τρίτη 14/06/2016 – 22:19ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ!                                                                     Η μία μετά την άλλη, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Μ. Βρετανία βγάζουν μπροστά το «Brexit»,  με την τελευταία να δίνει προβάδισμα επτά μονάδων! Η εκστρατεία υπέρ του Brexit, φαίνεται να παίρνει τα πάνω της όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και σύμφωνα με την δημοσκόπηση της TNS, το 47% όσων συμμετείχαν θέλει την έξοδο από την ΕΕ. Σημαντικά μειωμένο το ποσοστό υπέρ της παραμονής, στο 40%!  Πρόκειται για την 3η  δημοσκόπηση που βγάζει μπροστά το «Brexit», με την προηγούμενη της ίδιας εταιρίας, να έδινε την περασμένη εβδομάδα, προβάδισμα 2% στην έξοδο, με 43%. Όσο το προβάδισμα της εξόδου διευρύνεται, τόσο οι αναλυτές των αγορών τρομάζουν και οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίζουν να πέφτουν!  Σε άλλη δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, δίνει  46% υπέρ της εξόδου, έναντι μόνο 39% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ! Μάλιστα, αν εξαιρεθούν  τα «δεν ξέρω» και όσοι τάσσονται υπέρ της αποχής, τότε  το ποσοστό του Brexit ανεβαίνει στο 54%!
 Οι Γερμανοί «αυγατίζουν» τα λεφτά τους με κάθε κρίση!Με την δαμόκλειο σπάθη του ενδεχόμενου «Brexit», να ρίχνει την σκιά της πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι επενδυτές τρέχουν να κρύψουν τα κεφάλαιά τους στην πιο σταθερή αγορά, την γερμανική! Η αυξημένη ζήτηση για τους γερμανικούς τίτλους, έριξε τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα, που σημαίνει πως όποιος βάλει τα λεφτά του στην Γερμανία, μετά από δέκα χρόνια, θα πάρει πίσω λιγότερα! Όμως αυτό δεν εμποδίζει τους επενδυτές να συνεχίζουν, να επιλέγουν τους Γερμανούς, γιατί θεωρούν πως ότι και να γίνει με την Βρετανία, τα κεφάλαιά τους θα παραμείνουν ασφαλή!Είναι τέτοια η εισροή ρευστού, που με τα αρνητικά επιτόκια, η γερμανική οικονομία, αποκτά ξαφνικά μία μεγάλη «ανάσα» χρηματοδότησης. Είναι όμως άξιο αναφοράς, πως η χώρα της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε, δείχνει να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο κάθε κρίση και να κερδίζουν τα μέγιστα, από την ανησυχία και τον φόβο των άλλων.Ο φόβος του «Brexit» έκανε περιζήτητα τα γερμανικά ομόλογα!
Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων, πέρασαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά,  με μία μεγάλη μείωση της τάξης του 2,5%, που έριζε τα επιτόκια κάτω από το -0.02 %!  
Την ίδια στιγμή, μεγάλο παιχνίδι γίνεται και στις αγορές συναλλάγματος όπου η στερλίνα έχασε σημαντικό έδαφος απέναντι στο δολάριο πάνω από 1% και την ίδια στιγμή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζεται η πτώση που ξεκίνησε από την Δευτέρα. Κάθε κρίση έχει τους «χαμένους» και τους «κερδισμένους» στην αγορά και τώρα βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις ρευστοποιήσεις και μεταφορές κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια για να γλυτώσουν τις απώλειες. Η πραγματικότητα, είναι πως υπάρχει ένα πολύ πραγματικό ενδεχόμενο, το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιλέξει την παραμονή στην Ε.Ε. και όλη αυτή η αναταραχή στις αγορές, να γίνεται μόνο και μόνο επειδή υποβοηθείται από συμφέροντα που εντόπισαν ακόμα μία ευκαιρία για να κερδίσουν, εκμεταλλευόμενοι την κακή ψυχολογία της αγοράς και την αμεταβλητότητα «volatility» που επικρατεί στις αγορές αυτό το διάστημα.Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον πανικό του δημοψηφίσματοςΌμως όλος αυτός ο πανικός του «Brexit»,  ήδη έχει σημαδέψει τους πρώτους «χαμένους», που δεν είναι άλλοι από τις ευαίσθητες οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και ειδικά όσες έχουν περάσει από την καταιγίδα των μνημονίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι τίτλοι της Πορτογαλίας, με την  απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου που αυξήθηκε πάνω από 5%  στο 3,32%, που είναι και η χειρότερη επίδοση του μήνα. Από κοντά ακολουθούν οι Ιταλοί με άνοδο 2,5% μέσα σε μία ημέρα και μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που αν και επωφελήθηκαν τα μέγιστα από το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις θετικές εξελίξεις από την συμφωνία για το χρέος, αντί να συνεχίσουν στην ίδια πορεία και να πέσουν κάτω από το 6,9%, λόγω του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουλίου, πήραν πάλι ανοδική πορεία και ανεβαίνουν πάνω από το 8,09%!Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι ελληνικοί τίτλοι, μπορεί συγκρατηθούν μετά το Eurogroup της Πέμπτης, όταν και αναμένεται η θετική απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 10,3 δις ευρώ και η άμεση απελευθέρωση της πρώτης υπό-δόσης των 7,5 δις ευρώ. Δέσμευση Ντράγκι για προστασία των αγορών ακόμα και με «Brexit»
  Ότι και αν χρειαστεί θα κάνει η ΕΚΤ, για να στηρίξει τις τράπεζες και τις αγορές, αν στις 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί επιλέξουν την έξοδο από την Ευρώπη.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα στηρίζει με κάθε τρόπο το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, απέναντι στις αποσταθεροποιητικές τάσεις που θα έφερνε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστήριξαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, στο Reuters.  Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν πως ο Μάριο Ντράγκι, θα υποσχεθεί δημόσια πως θα στηρίξει τις αγορές, με προφανή στόχευση να ηρεμήσουν οι αρνητικές τάσεις που είδαμε από την αρχή της εβδομάδας, με την πτώση των κεντρικών δεικτών στα χρηματιστήρια και με λίγες εξαιρέσεις όπως η Γερμανία, να αποτραπεί το διαφαινόμενο πλήγμα στην αγορά ομολόγων.  H τοποθέτηση Ντράγκι, αναμένεται στις 24 Ιουνίου,  αν και πολλοί εκτιμούν πως θα μας προϊδεάσει μετά το διοικητικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης στις 22 του μήνα. Τότε αναμένεται και η ανακοίνωση για επαναφορά του waiver για τους ελληνικούς τίτλους.  Όμως στις 24 αν τα πρώτα exit poll δείξουν πως οι βρετανοί ετοιμάζουν βαλίτσες, ο Ιταλός τραπεζίτης, θα είναι σε ετοιμότητα να καθησυχάσει τους επενδυτές πριν ανοίξουν οι αγορές. Συγκεκριμένα, «θα υπάρξει ανακοίνωση πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές» δήλωσαν στο Reuters.
Σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο, η υπόσχεση θα αφορά το άνοιγμα των γραμμών ανταλλαγής με την Τράπεζα της Αγγλίας, κάτι που θα επιτρέψει την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών  και στα δύο νομίσματα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κλίμα, εντάσσεται και η αναμενόμενη  επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – Q.E. ) που  περιμένουν πως και πως, οι επενδυτές γιατί θα σήμαινε νέο γύρω φτηνού χρήματος! Από την άλλη, οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να ακούν για μία τέτοια εξέλιξη, παραμένοντας πιστοί στην αυστηρή νομισματική πολιτική του δυνατού Ευρώ! Σε ετοιμότητα είναι οι τραπεζίτες, με τους διοικητές των 19 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει μια τηλεδιάσκεψη την επόμενη ημέρα, της ψηφοφορίας για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις και να προλάβουν τυχών άσχημες εξελίξεις.  Καθοριστικό ρόλο, αναμένεται να παίξει και η επικείμενη συνάντηση του διοικητή της BoE, Mαρκ Κάρνεϊ, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στις 23 Ιουνίου, στην Φρανκφούρτη. Δεν είναι τίποτα τυχαίο και μετά από την τηλεδιάσκεψη και το ραντεβού Ντράγκι – Κάρνεϊ το επόμενο Σαββατοκύριακο 24-25 του μήνα κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ελβετία, για την ετήσια συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών  (Bank for International Settlements – ΒIS).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...