Με το σταγονόμετρο η δόση από το Eurogroup

Το Eurogroup «έσπασε» τη δόση

«ΕΣΠΑΣΕ» ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΔΟΣΗ ΤΟ 1,1 ΔΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ 1,7 ΔΙΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ                                

Παιχνίδι της υπομονής, έγινε η εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, να την «σπάνε» στα δύο.

Το συμβούλιο, επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα και για αυτό έδωσε το «πράσινο φως» για να απελευθερωθεί το 1,1 δις ευρώ, από τα 2,8 δις. Το υπόλοιπο, δηλαδή το 1,7 δις ευρώ, θα εκταμιευτεί όταν η κυβέρνηση στείλει στοιχεία, ότι τα χρήματα της προηγούμενης δόσης, πήγαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Αυτό, αναμένεται να γίνει μέσα στον μήνα.

Η κοινή δήλωση του Eurogroup

«Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές του συνόλου των 15 ορόσημων στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος  ESM.

Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της Ενέργειας, για την ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης, την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων και την πρόοδο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η Ευρωομάδα σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στην προετοιμασία του προγράμματος  Ιδιωτικοποιήσεων και του Ταμείου Συμμετοχών – Περιουσίας του Δημοσίου (σ.σ. Υπερ-Ταμείο).

Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HCAP, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου, πρέπει να επιδιωχθεί ως θέμα προτεραιότητας, προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της  δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου HCAP να διασφαλίσει ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες  και με σαφή πείρα και τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης να είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει, την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της κάθαρσης των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σημειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, που θα είναι αργότερα, τον Οκτώβριο.

Θετική αξιολόγηση της εκκαθάρισης των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, να εγκρίνει την περαιτέρω απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η Ευρωομάδα θα στρέψει τώρα την προσοχή της στις επόμενες φάσεις του προγράμματος. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις εργασίες τους με τα θεσμικά όργανα σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε εύθετο χρόνο, και χαιρετίζω την πρόθεση των θεσμικών οργάνων για να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου το 2016».

Τσακαλώτος: Τεχνικοί οι λόγοι για το «σπάσιμο» της δόσης

Σε τεχνικούς λόγους απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος το «σπάσιμο» της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τόνισε ότι ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισεκατομμυρίων που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Υπουργείο Οικονομικών: Στις 24 Οκτωβρίου τα υπόλοιπα 1,7 δις

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο προορίζεται για το χρέος», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας».

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, τα υπόλοιπα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς «τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

Ντάισελμπλουμ: Στα τέλη Οκτωβρίου η απόφαση για τα 1,7 δισ. ευρώ

Την ελπίδα να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι απαιτείται χρόνος για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αποτελεί το «αγκάθι» για την πλήρη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει απόφαση για 1,7 δισεκατομμύρια στα τέλη Οκτωβρίου», συμπλήρωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ακόμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε δε ότι ολοκληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα της Ελλάδας και αυτή η πρόοδος επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εκταμιεύσει το ποσό των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μοσκοβισί: Σημαντική η πρόοδος που έγινε- Ευχαριστώ τον Τσακαλώτο

Τις ευχαριστίες του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το τέλος του Eurogroup.

Τόνισε δε πως η αποδέσμευση του 1,1 δις ευρώ βασίστηκε στην έκθεση συμμόρφωσης και αξιολόγησης για τα προαπαιτούμενα.

«Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε έναν σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας» υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος επί των Οικονομικών Υποθέσεων και πρόσθεσε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016- 2018».

«Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β’ αξιολόγηση, είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Σε δύο εβδομάδες η συνεδρίαση του ΔΣ του ESM για τη δόση

Η εκταμίευση της δόσης 1,1 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί σε δύο εβδομάδες περίπου, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, τόνισε, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ακόμη ότι στην ίδια συνεδρίαση μπορεί να εγκριθεί και το υπόλοιπο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ.

«Ως τώρα ο ESM έχει δώσει 28,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του γ’ προγράμματος και συνολικά 171 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα δάνεια έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο και προσφέρουν εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...