Μην αγγίξετε κανενός την πρώτη κατοικία

Μην αγγίξετε κανενός την πρώτη κατοικία

Εντολή του Αλέξη προς τους τραπεζίτες

Βοηθήστε να κινηθεί η αγορά για να μπούμε γρήγορα στην ανάπτυξη

ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους τραπεζίτες εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων και εξελίξεων που οδηγούν τη χώρα εκτός εφιαλτικών μνημονίων.

Στην κατεύθυνση αυτή απαίτησε από τους τραπεζίτες να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ παράλληλα με κατηγορηματικό τρόπο τους ζήτησε να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθώ πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα ένας μηχανισμός που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση, παρακολουθεί στενά όλες τις κατασχέσεις.

Το δόγμα του πρωθυπουργού είναι μεταρρυθμίσεις με προστασία του λαού, που έχει πληγεί από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση του πρωθυπουργού, ενώ από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να βγει στο σφυρί κανένα σπίτι, με εξαίρεση κάποιες βίλες μεγαλόσχημων που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δεν εξοφλούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Προβληματισμένος είναι ο πρωθυπουργός και με τις κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προς τις εφορίες.

Δεν αποκλείεται οι αρμόδιοι υπουργοί να προχωρήσουν σε νομοθετική πρωτοβουλία για να σταματήσει η μαζική δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών που προκαλεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και δημιουργεί έμφραγμα στις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν δεσμευτεί ένα εκατομμύριο λογαριασμοί για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση τακτοποίησης των οφειλών, το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών καθυστερεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας στις εφορίες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες οικογένειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στους τραπεζίτες προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στη μεγάλη μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης.

Αν κάποια από αυτές αντιμετωπίσει πρόβλημα έχει περιθώριο δύο χρόνων για να το επιλύσει.

Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που ισχύει πλέον για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Γι΄ αυτό οι δυνατότητες που τους δίνονται να συμβάλουν στην ανάπτυξη είναι καθοριστικές.

Αν οι τράπεζες βοηθήσουν να κινηθεί η αγορά ξεπαγώνοντας τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε η ανάπτυξη θα είναι ταχύτατη και τα οφέλη για το σύνολο της οικονομίας πολλαπλασιαστικά.

Σταματήστε να προστατεύετε τους μεγαλοοφειλέτες

Την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία σε αυτή τη φάση, η οποία είναι φάση οικονομικής ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος, υπό αυτή την έννοια, είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Διότι αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Αυτό εμποδίζει π.χ. ένα νέο ζευγάρι να οραματιστεί ένα μέλλον, να στήσει τη ζωή του, γιατί οι τράπεζες δεν ανταπεξέρχονται σε αυτόν τον ρόλο και αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα οι μεγαλομπαταχτσήδες»

«Θέλω να σας ζητήσω» είπε ο πρωθυπουργός «να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, να βοηθήσετε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία.

Γιατί και θετικά προστατεύεται και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και εσείς έχετε αποφασίσει- διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία». Και να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση που είναι η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών, με όρους δικαιοσύνης, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, όπως ανέφερε.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, κατέληξε, απευθυνόμενος της Έλληνες τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός, «είναι να συνεργαστούμε στενά.

Να συγκροτήσουμε ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες υποθέσεις είναι σε προτεραιότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι της θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».

«Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας»

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έκλεισαν οι κάμερες ο Πρωθυπουργός μίλησε έξω από τα δόντια στους τραπεζίτες. Κατά πληροφορίες, τους ζήτησε να προστατεύσουν τους αδύναμους με βάση το νομικό πλαίσιο. Τους ζήτησε να σταματήσουν να προστατεύουν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μπαταχτσήδες.

«Βγάλτε από τα συρτάρια σας τις μεγάλες υποθέσεις και κάντε σωστή προτεραιοποίηση» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό  θα δώσει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και θα οικοδομήσει συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Τέλος, τους κάλεσε να πουν την αλήθεια και φέρεται να τόνισε: «Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/314311-Men-aggixete-kanenos-ten-prote-katoikia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...