Μητσοτάκης: Να επιταχυνθεί ο έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών

Μητσοτάκης: Να επιταχυνθεί ο έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών
Την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου εγκυρότητας των πτυχίων και των υπόλοιπων πιστοποιητικών των υπαλλήλων τους, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις διοικήσεις 14 Ανώνυμων Εταιριών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε στο υπουργείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις των ΟΣΥ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΕ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΜΟΔ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΛΠΝΟ, Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΕΛΓΑ, ΟΔΙΕ και Αττικό Μετρό.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ο έλεγχος εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση και αφορά όλα τα δικαιολογητικά που χρησιμοποίησαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους, όπως, απολυτήρια λυκείου, πανεπιστημιακά πτυχία, πράξεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαίωση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, κλπ.

Σημειώνεται, δε, ότι ο οριζόντιος έλεγχος εποπτεύεται από το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις διοικητικού στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Όλοι οι φορείς του Δημοσίου είναι, πλέον, υποχρεωμένοι να πιστοποιηθούν στο εν λόγω σύστημα και να καταχωρούν στη συνέχεια τις ενέργειες που έχουν κάνει για να ελέγξουν την εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, η διοίκηση της ΟΣΥ εντόπισε και απομάκρυνε 124 υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων. Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στη δημοτική αστυνομία από όπου απομακρύνθηκαν 76 δημοτικοί αστυνομικοί, λόγω σχετικού παραπτώματος.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συναντήθηκε με τις διοικήσεις των 14 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Ανωνύμων Εταιρών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με σκοπό να τους επισημάνει «την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ελέγχου της εγκυρότητας των πτυχίων και λοιπών δικαιολογητικών των υπαλλήλων τους». «Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να προβεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο στον έλεγχο της εγκυρότητας των δικαιολογητικών των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Επίσης, επανέλαβε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι συνεπές στη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες να δρομολογήσει αυτήν τη διαδικασία και να τη φτάσει μέχρι τέλους. «Ήδη, τα δείγματα γραφής τα οποία έχουμε καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών είναι υπαρκτό» τόνι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...