Μια βόλτα στον καταπράσινο Πόρο

Μια βόλτα στον καταπράσινο Πόρο
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το καταπράσινο νησί του Πόρου σας υποδέχεται για μια οικογενειακή ή ρομαντική εξόρμηση, σε ένα νησί που προσφέρει απλόχερα στιγμές ηρεμίας απόλυτης ξεγνοιασιάς.

Προσεγγίζοντας τον και οδικώς από τον Γαλατά αποτελεί την ιδανική επιλογή, ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή.

Ίσως λίγοι από μας ξέρουν ότι ο Πόρος από την αρχαιότητα αποτελείται από δυο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρεία, που σημαίνει καλή αύρα. Σήμερα τα δυο αυτά νησάκια ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή γέφυρα και το πρώτο φιλοξενεί την πόλη του Πόρου.

Ιστορικά το νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αλλά και μετέπειτα, όταν έγινε η έδρα της κυβέρνησης, από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου του 1827. Έναν χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκε στον Πόρο η σύσκεψη των Τριών Δυνάμεων, που καθόρισε τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι τα πευκοδάση, που καλύπτουν τους λόφους του και φτάνουν μέχρι τις αμμώδεις παραλίες του. Ένα ακόμα στοιχείο, που το καθιστά δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όλες τις εποχές του χρόνου είναι η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, είτε από το λιμάνι του Πειραιά, είτε από τις απέναντι ακτές της Τροιζηνίας.

Η πόλη και λιμάνι του νησιού αποπνέει μια νεοκλασική γοητεία. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στολισμένη με όμορφα νεοκλασικά κτίρια και παλιές γειτονιές, που σε ταξιδεύουν σε εποχές πιο ήρεμες και ξέγνοιαστες. Από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού είναι η Βίλα Γαλήνη. Χτισμένη το 1892, φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Ρολόι, που δεσπόζει από το 1927 στο ψηλότερο σημείο του λόφου, αγναντεύοντας το φυσικό κανάλι, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά, αλλά και το περίφημο Λεμονοδάσος στην απέναντι ακτή. Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική και αξίζει την επίσκεψη.

Περπατώντας στα στενά δρομάκια της πόλης, στην καρδιά του οικισμού θα ανακαλύψετε όμορφα μαγαζάκια τέχνης, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφετέριες. Η καρδιά του νησιού όμως χτυπά στην όμορφη περαντζάδα του λιμανιού. Φιλόξενα στέκια για όλες τις ώρες της ημέρας και όλα τα γούστα βρίσκονται παρατεταγμένα εδώ, ενώ κάτοικοι και τουρίστες απολαμβάνουν την παραθαλάσσια βόλτα τους.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην πλατεία Κορυζή και διαθέτει μια συλλογή από ευρήματα, που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή.

Στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού του Πόρου, θα δείτε το Μπούρτζι, ένα μικρό νησάκι, που φιλοξενεί ένα μικρό κάστρο του 1827. Χτίστηκε για την προστασία του λιμανιού και σήμερα είναι ακατοίκητο.

Ο φάρος του Πόρου αποτελεί ένα ακόμα μνημείο του νησιού, που κουβαλά τη δική του ιστορία. Βρίσκεται στο ακρωτήριο Ντάνα και θα τον δείτε λίγο πριν φτάσετε με το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1870 και το 2011 ανακαινίστηκε ριζικά, ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του και να επαναλειτουργήσει. Υπάρχει η δυνατότητα να τον επισκεφθείτε με τα πόδια, μέσω μονοπατιού.

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Σφαιρία και ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη. Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου στα βορειοδυτικά της πόλης. Στο σημείο το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για τον ανεφοδιασμό του ρώσικου στόλου.

Τέλος, στα Παλάτια θα δείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, του 520 π.Χ. Σώζονται η τάφρος θεμελίωσης του αρχαϊκού ναού, οι στοές της αγοράς και το βουλευτήριο. Ο Πόρος προσφέρεται επίσης για ποδηλασία και πεζοπορία στα πευκοδάση του νησιού.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...