Μνημόνιο για αγωγό αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Μνημόνιο για αγωγό αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 24/02/2016 – 19:31

agwgos

Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπέγραψαν σήμερα στη Ρώμη οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και της Edison Μαρκ Μπεναγιούν.

Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Η ΔΕΠΑ και η Edison έχουν συγκροτήσει ήδη από ετών κοινή εταιρεία, την Poseidon, με σκοπό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Με τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη, οι εταιρείες δηλώνουν ότι προτίθενται να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση του κ. Μίλερ και της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Φεντερίκα Γκουίντι, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Τσίπρας.

«Το Μνημόνιο κατανόησης που υπέγραφη σήμερα στη Ρώμη, ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την EDISON και την GAZPROM είναι μια  σημαντική εξέλιξη στο ενεργειακό πεδίο. Αφορά την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τρίτων χωρών και της Ελλάδας προς την Ιταλία. Ενισχύει την προοπτική ενός Νότιου ευρωπαϊκού αγωγού διέλευσης του ρωσικού αερίου σε διάκριση από τις επιλογές διέλευσης από βορρά.

Ενισχύει την προοπτική μιας Ελλάδας ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμβάλλει στη διαφοροποίηση των  οδών τροφοδοσίας της Ευρώπης και της χώρας άρα και στην ενεργειακή τους ασφάλεια. Επιπλέον η συνεργασία αυτή ενισχύει τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Τέλος πρόκειται για μια συνεργασία εταιρειών που ανταποκρίνεται στους κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ», ανέφερε ο Γιώργος Τσίπρας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...