Μογκερίνι: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους

Μογκερίνι: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους

Μογκερίνι

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Μογκερίνι είπε ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Η Ρωσία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν «επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Ρωσία θα ασκήσει κριτική στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «δεν είναι βοηθητική» και ότι η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να δει κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα επιλυθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/312752-Mogkerini-E-Ieroysalem-proteyoysa-toy-Israel-kai-enos-mellontikoy-palaistiniakoy-kratoys ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...