Μοσκοβίσι: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

Μοσκοβίσι: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

«Τρίβουν τα μάτια τους» και δεν πιστεύουν αυτό που έπαθαν οι Ευρωπαίοι με τον Κυριάκο! Θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η μεγάλη επιστροφή από την κρίση και ο Κυριάκος τους «μαλώνει», γιατί αναγνώρισαν ότι η Οικονομία πάει καλά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Δεδομένου, ότι στις χώρες τους (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κτλ) το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό, τους ήρθε «ταμπλάς» όταν ο Κυριάκος, για να μαζέψει πέντε «ψηφαλάκια» παραπάνω, πάει να γκρεμίσει την ιστορία επιτυχίας της χώρας!  Μετά τις αμέτρητες θυσίες του ελληνικού λαού, στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, ήρθε η ώρα για την αναγνώριση και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και η αντιπολίτευση αντιδρά, γιατί της «χαλάει» το αφήγημα!  Ακόμα περισσότερο, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την μεταμνημονιακή, αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Το μεγάλο στοίχημα μετά το τέλος των μνημονίων, είναι να πειστούν οι αγορές, ότι η Ελλάδα, μετά από τρία προγράμματα, επέστρεψε σε μία κατάσταση οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Ακόμα και οι «σκληροί» των δανειστών, λένε τα καλύτερα, σε μία προσπάθεια να «χτίσουν» την εικόνα ενός ελληνικού «success story», που θα ανοίξει τις πόρτες των αγορών. Πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις, γιατί μπορεί εξωγενείς κίνδυνοι να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική Οικονομία. Π.χ. μία δυσμενής εξέλιξη στον «εμπορικό πόλεμο» ή μία κρίση σε γειτονική χώρα. Αυτό που δεν περίμεναν οι Ευρωπαίοι, είναι ότι το «κακό», θα μπορούσε να γίνει μέσα από την Ελλάδα και μάλιστα από έναν πολιτικό «δεμένο» στο ευρωπαϊκό σύστημα. Το «σαμποτάζ» του κυρίου Μητσοτάκη, μπορεί να ήταν απρόσμενο για του εκτός συνόρων, όμως εντός των τειχών, η πορεία του είχε προδώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να πάρει στα χέρια του την εξουσία.

 Για αυτό και όταν εχθές ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Είπε ότι «σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα. Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο και μιλούν για τέταρτο πρόγραμμα», «“Εποπτεία” σημαίνει ότι παρακολουθούμε πορεία των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο του 6μήνου της Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες. Δεν θα έχουμε ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λέμε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τι θα κάνουμε, πλαίσιο συνεργασίας. Το 4ο πρόγραμμα είναι ψέμα. Ξεκάθαρα (pure lie)», ξεκαθάρισε ο επίτροπος.

Απαντώντας, στις  κατηγορίες, ο κ. Μοσκοβισί, που ακούστηκαν ότι παίζει «πολιτικό παιχνίδι» όταν λέει πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο δήλωσε ότι πολλοί οι εκλογές δεν είναι για τον ίδιο. Πολλοί σκέφτονται τις εκλογές και μόνο επικρίνουν, αλλά δεν θεωρώ έντιμη αυτή την τακτική γιατί η Κομισιόν στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων. Συνεργάστηκα με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και με τον Αλέξη Τσίπρα. «Μην βρίσκεται τις εύκολες λύσεις, τα πολιτικά πάθη δεν θα πρέπει να δρουν σε βάρος μιας καλής συμφωνίας».

Κεφαλογιάννης: Πολιτικά τα κίνητρα Μοσκοβισί

Με το τέλος της ομιλίας του Επιτρόπου, το λόγο έλαβε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατηγόρησε τον Πιερ Μοσκοβισί ότι «συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος που εποφθαλμιά τη θέση του Γιούνκερ».  Υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν έκανε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που πρέπει να συνεχιστούν να εξελίσσονται, καθώς και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Φάπα» Γκουαλτιέρι στη ΝΔ

Το παράλογο των θέσεων που εξέφρασε η ΝΔ, χτυπάει άσχημα στην Ευρώπη. Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πήρε το λόγο και κάρφωσε το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη. «Απορώ πώς γίνεται ο εκπρόσωπος του κόμματος που ανέβασε το έλλειμμα στην Ελλάδα να επιτίθεται», είπε. «Η συμφωνία του Eurogroup είναι ορόσημο στην πορεία για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και αυτονομία. Είναι μια επιτυχία για τον ελληνικό λαό που μπορεί πλέον να γυρίσει σελίδα, αλλά και για Ευρώπη ολόκληρη που ύστερα από πολλά λάθη απέδειξε ότι μπορεί να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης».

«Λυπάμαι που το ΔΝΤ και όχι η Κομισιόν θέλει να υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020. Όμως καλό θα ήταν να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επανακαθορίσει τον χρονισμό και τη φύση της ανακατανομής πόρων», είπε στη γραμμή Μοσκοβισί για περιθώριο άλλων τρόπων ισοστάθμισης των ψηφισμένων μέτρων.

Παπαδημούλης: Τα βάζουν με τον Μοσκοβισί, αυτοί που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς. «Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, θετικότερη για τη χώρα μου. Νιώθουμε, όσοι συμβάλλαμε σε αυτό το θετικό βήμα και αγωνιστήκαμε για αυτό, ικανοποίηση, αλλά δεν πανηγυρίζουμε. Δεν πανηγυρίζουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού υπέφερε πολύ και συνεχίζει να υποφέρει, από τις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονιακών μέτρων. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε: Βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά πρέπει να τη βγάλουμε και οριστικά από την κρίση, και να τη βάλουμε με σιγουριά τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες σε μια λεωφόρο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό σημαίνει ταχύτερη μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Να τελειώσει επιτέλους το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν επί διακόσια χρόνια ανολοκλήρωτο. Να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή», τόνισε.

«Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια στην Ελλάδα νιώθουν λύπη και θυμό, και τα βάζουν με τον Σεντένο και με τον Μοσκοβισί, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα που βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία και τη βάζει σε ένα δρόμο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Σεντένο: Έξοδος σημαίνει… έξοδος

 

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι ήδη έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, ξεκαθάρισε  ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το τέλος του προγράμματος, όπου δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τα επόμενα βήματα της ελληνικής Οικονομίας, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα και οι πολίτες είναι επιτέλους έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, η χώρα εφάρμοσε 450 μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Ωστόσο η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το 4% τα τελευταία δυο χρόνια. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγεννήθηκε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, θύμισε ότι η χώρα ήδη έχει βγει στις αγορές και η συμφωνία του Eurogroup θα βοηθήσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων στο θέμα του χρέους, τόνισε θυμίζοντας ότι επωφελείται ήδη από τα χαμηλά επιτόκια κερδίζοντας σημαντικά ποσά στον προϋπολογισμό.

Για την απόφαση του Eurogroup επεσήμανε ότι η τελευταία δόση είναι 15 δισ. ευρώ και από αυτό τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε σε λογαριασμό για το «μαξιλάρι ρευστότητας». Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. θα διατεθούν το 2020 σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους. Συνολικά το μαξιλάρι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, θύμισε και αυτό είναι το μεγαλύτερο μαξιλάρι που δόθηκε.

Για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια η ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν θα βοηθήσει τη χώρα να μείνει στο σωστό δρόμο, σημείωσε, προσθέτοντας: «Ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα». Η χώρα δεσμευτεί στους κανόνες της ευρωζώνης όπως κάθε άλλη χώρα. Θα έχει επιλογές πολιτικής τις οποίες θα συζητά στο εσωτερικό, αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία, συμπλήρωσε.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα κοιτάξει τις επιλογές της πολιτικής και θα βελτιώσει την σταθερότητα και τον πολιτικό συμβιβασμό. Όπως είπε, θα απαιτηθούν, συνέχισε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και σωστή διαχείριση, καλή διαχείριση του τραπεζικού τομέα για τα κόκκινα δάνεια και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων και μοντέρνα δημόσια διοίκηση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/336496-Moskobisi-Den-yparchei-tetarto-mnemonio ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...