Μοσκοβισί: Έρχεται νέα νομοθεσία για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών

Μοσκοβισί: Έρχεται νέα νομοθεσία για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια διάσκεψης της τεχνολογικής βιομηχανίας ότι είναι αποφασισμένος να εισαγάγει νέα νομοθεσία τον επόμενο μήνα για την φορολόγηση ψηφιακών εταιρειών.

«Ξέρω ότι αυτό θα ανησυχήσει ορισμένους εδώ, αλλά είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας σε διάσκεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Digital Europe.

Η ανακοίνωση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου. «Η ψηφιακή φορολογία δεν αποτελεί πλέον πιθανότητα – αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε στο συνέδριο ότι υπάρχει ένα «βαθύ σχίσμα μεταξύ του τόπου όπου δημιουργούνται τα ψηφιακά κέρδη και εκεί που φορολογούνται, εάν φορολογούνται».

Επισήμανε ότι τα έσοδα των τεχνολογικών κολοσσών έχουν αυξηθεί – και η φορολογία δεν ακολούθησε αντίστοιχα. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων για τις «κορυφαίες ψηφιακές επιχειρήσεις» έχει κυμανθεί περίπου στο 14% από το 2011, σε σύγκριση με το 0,2% που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για κάποιες πολυεθνικές και 3% για επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ για μια διεθνή λύση, αν και αυτό θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, επέμεινε ότι η πρόταση του Μαρτίου, την οποία περιέγραψε ως «απλό προσωρινό μέτρο σε επίπεδο ΕΕ», είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των αυξανόμενων ανησυχιών των κρατών μελών σχετικά με τη φορολόγηση των διεθνών τεχνολογικών εταιρειών.

Αυτές οι ανησυχίες «είναι πλέον κοινές στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν οι πρώτες χώρες που επεσήμαναν πέρυσι την ανάγκη δημιουργίας νομοθεσίας, ενώ η θέση τους υποστηρίζεται και από άλλα κράτη μέλη.

Ωστόσο, ένα σύνολο χωρών με επικεφαλής την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν απομακρυνθεί από τα σχέδια του Επιτρόπου. Για οποιαδήποτε νομική αλλαγή στο φορολογικό δίκαιο της ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα κράτη μέλη .

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι ψηφιακές εταιρείες στην ΕΕ πληρώνουν με βάση το μέσο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 9%, ενώ οι παραδοσιακές επιχειρήσεις πληρώνουν με βάση το πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21%.

Χωρίς να κατονομάζει την εταιρεία, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε, επίσης, σε «εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της οποίας το ήμισυ των εσόδων προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητές της», καταβάλλοντας, ωστόσο, μόλις το 5% των συνολικών φόρων της στις χώρες αυτές.

Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων του Facebook το 2015 προήλθε από τις επιχειρήσεις εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της εταιρείας που υποβλήθηκε στις αρχές των ΗΠΑ.

Ο κ. Μοσκοβισί προέτρεψε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να «αποτελέσουν μέρος της λύσης», καθώς θα προχωρήσει σε συζητήσεις με επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες προτού ανακοινώσει τη νέα νομοθεσία. «Δεν βλέπουμε την ανάγκη να αντιταχθούμε στα κράτη μέλη και τις ψηφιακές εταιρείες. Μοιράζονται όλοι το ίδιο ενδιαφέρον».

«Μερικοί από εσάς αμφισβητείτε ότι η ψηφιακή οικονομία μπορεί να είναι οριοθετηθεί. Άλλοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τους διεθνείς εταίρους της», είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση της EURACTIV ότι θα φιλοξενήσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομάδα διαφορετικών τεχνολογικών εταιρειών αναφορικά με την πρόταση στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην επίσημη ημερήσια διάταξη του Επιτρόπου.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο EURACTIV, η γενική διευθύντρια της DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl, επέκρινε τις προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η νομοθεσία θα φορολογεί τις εταιρείες με βάση την αξία που δημιουργείται από τα δεδομένα των χρηστών τους.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει αυτό και δεν είμαι βέβαιη ότι είναι η σωστή λύση. Η παροχή των δεδομένων είναι κάτι που κάποιος κάνει, για να λάβει μια υπηρεσία, οπότε για μένα, αυτό είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εξεταστεί» σημείωσε η κ. Bonefeld-Dahl.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322477-Moskobisi-Erchetai-nea-nomothesia-gia-te-phorologese-ton-psephiakon-etaireion ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...