Μοσκοβισί: Στα τέλη του 2018 η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα

Μοσκοβισί: Στα τέλη του 2018 η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα

Στα τέλη του 2018 η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018. Αυτό, αναφέρει, είναι ένα απλό γεγονός και επισημαίνει: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία, με την Ελλάδα να μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια, από χρηματοδοτική άποψη».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου και απαντώντας σε ερωτήσεις του οικονομικού της συντάκτη, Γιάννη Σεϊτανίδη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζει: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό (σ.σ. η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος) θα συμβεί». Επίσης, διαβεβαιώνει ότι θα αφιερώσει όλη του την ενέργεια σε αυτό.

«Η ομαλή πρόοδος, που βλέπουμε με την τρίτη αξιολόγηση, με όλους τους εταίρους να συμμετέχουν εποικοδομητικά, είναι κάτι πολύ καλό για τα επόμενα βήματα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή τη δυναμική. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου», αναφέρει ο Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα: τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα. Όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρει σημειωτέον.

Βασικό ερώτημα, σημειώνει, είναι ότι το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση της στην αγορά, με λογικά επιτόκια. «Και πάλι, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Οι ανάγκες χρηματοδότησης αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι καλά διαχειρίσιμες και η Ελλάδα έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα επιστροφής στις αγορές ομολόγων. Και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο ΕΜΣ είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα», καταλήγει ο κ. Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες κάποιων κρατών για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά καθιστά σαφές ότι πολλά θα πρέπει να αλλάξουν. «Η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων (…). Αυτό παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών-μελών μας. Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί γι’ αυτό το θέμα», ξεκαθαρίζει ο Επίτροπος, ενώ τονίζει ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί αποκαλύπτει επιπλέον το πλάνο του, τριών σημείων, για το 2018: «1. Πίεση στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους κανόνες διαφάνειας που έχουν προταθεί για σύμβουλους, δικηγόρους, τραπεζίτες ώστε να δηλώνουν πρακτικές των πελατών τους. 2. Πίεση στους φορολογικούς παραδείσους για να αλλάξουν τη στάση τους 3. εισαγωγή μιας κοινής φορολογικής βάσης για τις εταιρείες ώστε να περιοριστούν οι τεχνητές μεταβιβάσεις κερδών μεταξύ των χωρών». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών», διευκρινίζει εξάλλου ο Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη ο Πιέρ Μοσκοβισί περιγράφει ένα μοντέλο διακυβέρνησης, που θα ενισχύσει τη δημοκρατική λειτουργία (με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών) και τη δυνατότητα χειρισμού κρίσεων στα κράτη-μέλη και το τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/315750-Moskobisi-Sta-tele-toy-2018-e-Ellada-den-tha-brisketai-se-programma ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...