Μπάχαλο στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

Μπάχαλο στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 19/05/2016 – 18:31

Μπάχαλο στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

Σε… αγωνιστικό ρινγκ μετατράπηκε η Βουλή και μετά από σχεδόν τέσσερις ολόκληρες ώρες σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επί διαδικαστικών θεμάτων επήλθε η «κανονικότητα» στην επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις τρεις συναρμόδιες επιτροπές.

Η αντιπαράθεση αφορούσε τόσο θέματα ουσίας, όπως είναι τα παραρτήματα για τις αποκρατικοποιήσεις που δεν είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο όσο και για θέματα διαδικαστικά, όπως η σύντμηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο η κυβέρνηση από την μεριά της για σκοπιμότητες και για υπονόμευση της διαδικασίας για μικροκομματικά οφέλη.

Από την Ν.Δ., ο Γιάννης Τραγάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραβιάζει κατάφορα τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα λέγοντας πως το ογκωδέστατο νομοσχέδιο με τις κρίσιμες διατάξεις το οποίο διανεμήθηκε στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης και άρα δεν έχουν προλάβει να το μελετήσουν.

«Δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτές τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης. Ομοίως και ο Γιώργος Αμυράς από το ΠΟΤΑΜΙ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική κατάντια, λέγοντας πως «καλούμαστε να διαβάσουμε πάνω από 2 εκατομμύρια λέξεις μέσα σε ένα βράδυ! Και πως αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι 15 διαφορετικά νομοσχέδια σε ένα!».

Στο ίδιο μήκος και ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση αν δεν κατατεθούν τα παραρτήματα για τις αποκρατικοποιήσεις που λείπουν από το νομοσχέδιο. Επίσης και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων όπως και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ έκαναν λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες.

Ένταση για τα Παραρτήματα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε τα παραρτήματα που έλειπαν και τα οποία διανεμήθηκαν στους βουλευτές. Όμως και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ελλείψεις επισημαίνοντας πως δεν έχει κατατεθεί το επίμαχο παράρτημα για αποκρατικοποιήσεις 19 επιχειρήσεων.

«Δεν είναι ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας σε βάθος 30ετίας» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προηγουμένως ανέφερε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν φέρετε τα παραρτήματα για τις αποκρατικοποιήσεις να ξεκινήσει η συζήτηση».

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε να κατατεθούν τα παραρτήματα που αφορούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και επέκρινε την κυβέρνηση για «καθυστερήσεις και αβελτηρία». «Καλείται η επιτροπή να ψηφίσει κάτι για το οποίο δεν έχει γνώση» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκις σχετικά με τα παραρτήματα προτείνοντας να διακοπεί η συνεδρίαση κάτι που δεν δέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαλαούρας.

«Η ΝΔ έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και για αυτό εγείρει θέμα με τα παραρτήματα» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Από την μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός, λέγοντας πως θα πρέπει όλοι να συναινέσουν στο να λυθούν ζητήματα της κοινωνίας που είναι ανοικτά από το περασμένο καλοκαίρι, αναφέροντας τα «κόκκινα» δάνεια.

Σχετικά με τα παραρτήματα, ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχουν άλλες συμβάσεις παραχώρησης και αυτό είναι προς «όφελος» και πως ενδεχομένως να κατατεθεί νομοτεχνική ρύθμιση για να αποσαφηνίζει πλήρως το τοπίο του Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Νέο κύκλο έντασης πυροδότησε η απόφαση του προέδρου κ. Μπαλαούρα, ο οποίος προκειμένου να προχωρήσει την διαδικασία είπε πως υπάρχει η δεδηλωμένη για την ψήφιση του επείγον χαρακτήρα του νομοσχεδίου και κάλεσε τα κόμματα να προτείνουν τους κοινωνικούς φορείς που θα κληθούν στις επιτροπές.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και κάλεσε να τον πρόεδρο της Επιτροπής να κάνει ονομαστική ψηφοφορία κάτι όμως το οποίο δεν προβλέπεται στις Επιτροπές παρά μόνον στην ολομέλεια.

Άγρια κόντρα  Μπαλαούρα – Κασιδιάρη

Τέλος, σφοδρό επεισόδιο σημειώθηκε για ακόμα μια αφορά από τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητούσε επίμονα τον λόγο από τον προεδρεύον, Μάκη Μπαλαούρα διακόπτοντας τον ομιλητή της Ν.Δ.

Στις συστάσεις του κ. Μπαλαούρα απάντησε με ύβρεις και χυδαίες εκφράσεις, λέγοντας του μάλιστα «Φέρε τον φρούραρχο να με πετάξει έξω» και ζητώντας την επ’ αόριστο αναβολή της συζήτησης.

Από την μεριά του ο προεδρεύον έκανε λόγο για τραμπουκισμούς που δεν θα ανεχθεί άλλο η βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φοβηθήκαμε τους ομοίους σου και τα τανκς, δεν θα φοβηθούμε ούτε εσένα».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης πυροδότησε νέο κύκλο έντασης λέγοντας πως «ζητάμε την άμεση διακοπής προκειμένου να διαβάσουν όλοι οι βουλευτές τι αισχρά μέτρα πρόκειται να ψηφίσουν».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...