Μύθοι και αλήθειες για τη πέψη

Μύθοι και αλήθειες για τη πέψη
Η πέψη είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες του οργανισμού. 
Όμως, πολλές από τις αντιλήψεις που έχουμε μέχρι σήμερα, όσο αφορά την διαδικασία της πέψης, αποδεικνύονται λανθασμένες. Δείτε παρακάτω τους μύθους και τις αλήθειες για τη πέψη.

Μύθος: Η τσίχλα δεν χωνεύεται εύκολα σε περίπτωση κατάποσης
Ίσως σας φαίνεται πιθανό ότι, η τσίχλα θα μπορούσε να μείνει στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν διαλύεται στο στόμα σας, όπως και τα άλλα τρόφιμα και έτσι το στομάχι σας δεν μπορεί να τη χωνέψει τόσο εύκολα.  Αλλά, δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό τον ισχυρισμό.  Το πεπτικό σας θα την αποβάλλει μέσα σε λίγες ημέρες, όπως και τις υπόλοιπες τροφές.

Μύθος: Τα καυτερά φαγητά προκαλούν έλκη
Στο παρελθόν, τα πικάντικα τρόφιμα κατηγορήθηκαν για τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκους. Όμως, αυτό δεν θεωρείται πλέον αλήθεια. Η πλειοψηφία των ελκών του στομάχου προκαλείται είτε από μόλυνση από ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. pylori) ή από τη χρήση φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν την υπάρχουσα κατάσταση σε μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν προκαλούν έλκος.

Μύθος: Τα φασόλια προκαλούν τα πιο πολλά αέρια
Παρά τα πολλά αστεία για τα φασόλια, δεν είναι ο νούμερο ένοχος των αερίων.  Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πραγματικά αυτή την τιμή, διότι καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει τη ζάχαρη στο γάλα (λακτόζη).  Έτσι, αν σας πειράζει το γάλα, δεν είστε οι μόνοι, ψάξτε για προϊόντα χωρίς λακτόζη, πριν καταναλώσετε γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Μύθος: Το κάπνισμα ανακουφίζει από την καούρα
Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το κάπνισμα μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην καούρα, η νικοτίνη μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικού σφιγκτήρα, ένα μυ μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να περνάει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου πίσω στον οισοφάγο (παλινδρόμηση). Αυτή η αυξημένη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η αρχή της καούρας.

Μύθος: Οι φυτικές ίνες δεν βοηθάνε στη διάρροια
Φαίνεται αντιφατικό ότι, οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι τόσο γνωστές για τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη διάρροια. Αλλά, είναι αλήθεια.  Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, βοηθά στη ρύθμιση του εντέρου. Η φυτική ίνα στο σώμα λειτουργεί, τραβώντας περισσότερο νερό από το παχύ έντερο, για να χαλαρώσει τα κόπρανα (για τη δυσκοιλιότητα) ή για να απορροφήσει μέρους του ρευστού, που βρίσκεται στο έντερο (για τη διάρροια).

Μύθος: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προκαλείται από το στρες
Ενώ το άγχος μπορεί να επιδεινώσει πολλές χρόνιες παθήσεις, η αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή IBD, παραμένει άγνωστη.  Η IBD είναι ένας όρος που αναφέρεται για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.  Οι παράγοντες που φαίνεται να ΠΑΙΖΟΥΝ κάποιο ρόλο, είναι ορισμένες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ενδεχομένως από βακτήρια ή έναν ιό.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...