Μ. Μπαρζανί: Κανονικά θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Μ. Μπαρζανί: Κανονικά θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Όσοι αντιτίθενται στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, δε θα πρέπει να αισθάνονται βολικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ημιαυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί. Ο κ. Μπαρζανί επιβεβαίωσε νωρίτερα στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αρμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μασούντ Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

«Πλέον το δημοψήφισμα δε βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μια νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα δε θα σημάνει αυτόματα την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/302356-M-Mparzani-Kanonika-tha-diexachthei-to-demopsephisma-gia-to-Irakino-Koyrdistan ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...