Μ. Σάλλας: Το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες

Μ. Σάλλας: Το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τετάρτη 16/03/2016 – 19:30

Μ. Σάλλας: Το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες

 

 «Ανακτούν την κερδοφορία τους οι τράπεζες»

 Τρία αισιόδοξα μηνύματα πήρε μαζί του στην Γερμανία ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. «Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά σιγά-σιγά ελπίδα», τονίζει και τις βαλίτσες του, μετέφερε τρία αισιόδοξα μηνύματα: 1)οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την κερδοφορία τους, 2)το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς μειώνεται και 3) οι τράπεζες τώρα πλέον αποπληρώνουν τα δάνεια τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράλληλα εκτιμά ότι τόσο η χώρα όσο και οι τράπεζες της ενισχύονται, βγαίνοντας από την κρίση.

Συνολικά το μήνυμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της ελληνικής Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Börsen-Zeitung, είναι η πρόοδος του τραπεζικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και οι σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας. Ο έμπειρος τραπεζίτης, βρέθηκε στην γερμανική προτείνουσα, για επαφές και πολιτικές συζητήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό. Όπως δήλωσε στο γερμανικό μέσω, «το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει κάπως σταθεροποιηθεί», κάτι που είναι σημαντικό κίνητρο για τους επενδυτές.

Πρόοδος και στα «Κόκκινα» δάνεια

 «Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε ο  Μιχάλης Σάλλας, όμως «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια. Παρά το πρόβλημα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Μαζί με τις χορηγήσεις δανείων σε ιδιώτες δανειολήπτες, όπως για παράδειγμα καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, τα προβληματικά χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν περίπου 100 δις. ευρώ  σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, τα  35 με 40 δις. ευρώ είναι μόνο των  επιχειρήσεων.

  Η  Τράπεζα Πειραιώς έχει στο χαρτοφυλάκιό της,  περί τα 26,8 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων  από τα οποία τα 18 με  20 δισ. αφορούν επιχειρηματικά δάνεια.  Ο κ. Σάλλας φαίνεται σίγουρος  ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες με το ήμισυ περίπου των δανείων. Όπως δήλωσε σχετικά, «Ευχάριστο είναι ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων μειώθηκε έστω και κατά λίγο στα τέλη του 2015/αρχές του 2016 για πρώτη φορά». Τέλος  προχώρησε σε μία ευχάριστη εκτίμηση,  «το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...