Νέα αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης

Νέα αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης

Σημαντική εξέλιξη για την ελληνική Οικονομία και τη βελτίωση των όρων πρόσβασης της χώρας στις αγορές, είναι η  αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα από Β σε Β «υψηλό» από την DBRS. Οι αναλυτές διατήρησαν τις προοπτικές στην κατηγορία «θετικές».

Μετά τις ιδιαίτερα θετικές για την χώρα αποφάσεις του Eurogroup,  ο καναδικός οίκος εκτιμά ότι τα νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βοηθήσουν τη χώρα να αντεπεξέλθει στις μεσοπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα ενισχύσει την προσπάθειά της να επιστρέψει στις αγορές.

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αναλυτές αποτιμούν θετικά τη συμφωνία για τον μηχανισμό «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν, που θα συνδέει την επίτευξη των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με πρόσθετα θετικά χρηματοδοτικά μέτρα, παρέχοντας έτσι ένα πρόσθετο κίνητρο στην Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, η  DBRS εξηγεί στο μέλλον, η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, τη συνεχιζόμενη υλοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και την πρόσβαση στις αγορές.

Στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί

Η συμφωνία του Λουξεμβούργου που βγάζει τη χώρα από την εποχή των μνημονίων, φέρνει στην Αθήνα σήμερα τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών  Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Σε ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία παρέχει τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα τον Αύγουστο».

Όπως έγινε γνωστό, ο Γάλλος πολιτικός,  θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνέχεια, θα συναντήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Αύριο, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων με μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Έρχονται μέτρα ελάφρυνσης μετά τον Αύγουστο

Μετά τον Αύγουστο το οικονομικό Επιτελείο, προετοιμάζει «ένα πακέτο μέτρων ενίσχυσης των ασθενέστερων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που θα καθιστούν την μετάβαση στη νέα εποχή όχι ρητορικό σχήμα, αλλά απτή πραγματικότητα», τόνισε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση «αφήνει τα πολύ δύσκολα πίσω της» και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια αποσταθεροποίησής της ώστε «να μην είναι η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα».

Ο ίδιος, τονίζει ότι  «η βασική διαιρετική τομή δεν είναι πλέον το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά το αν η επόμενη μέρα για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα θα έχει προοδευτικό πρόσημο ή θα επιστρέψουμε σε όσα μας έφεραν στα μνημόνια».

Για την ιστορική απόφαση του Eurogroup, επεσήμανε ότι η μείωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την εξυπηρέτηση του χρέους δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για κοινωνική πολιτική αλλά και για παροχή κινήτρων για επενδύσεις.

Αναδρομικά σε 198.000 δικαιούχους, τον Αύγουστο

Παράλληλα με την έξοδο από το μνημόνιο, ο Αύγουστος, κρύβει αρκετές θετικές εξελίξεις. Τότε θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών, σε 198.000 δικαιούχους.  Σύμφωνα με συνέντευξή του στην  «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προανήγγειλε τη νομοθέτηση διατάξεων που «απαλλάσσουν από αρκετές οφειλές, περιπτώσεις ασφαλισμένων που κακώς επιβαρύνονταν, γιατί το σύστημα όπως ήταν δομημένο “παρήγε” οφειλές.

Για το καυτό θέμα του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, είπε ότι αν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση «με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα». Σημείωσε ακόμη ότι επηρεάστηκε «μόνο το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών».

Όπως είπε, με τον νέο τρόπο υπολογισμού «το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο» ενώ «ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας». Αν και ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, τόνισε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία «ο επανυπολογισμός αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχει καμία μείωση».

Αντίθετα, «για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις βελτιώνονται. Όπως και οι συντάξεις όσων κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές. Γεγονός που καταρρίπτει όσα υποστηρίζει η ΝΔ περί έλλειψης ανταποδοτικότητας εισφορών- παροχών του ν. 4387/2016» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, για να προσθέσει ότι «Τα παραπάνω δεν αμφισβήτησε ούτε η ΝΔ κατά τη διαδικασία έγκρισης στην επιτροπή της Βουλής των νέων διοικητών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336183-Nea-anabathmise-apo-toys-Oikoys-axiologeses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...