Νέα μέτρα 3 δισ. φέρνει ο νέος προϋπολογισμός!

ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ                                                              

Έρχεται ο Προϋπολογισμός του 2017, φορτωμένος με μέτρα 3 δις ευρώ για την επόμενη χρονιά! Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού φέρνει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές από το καλοκαίρι (Ιούνιο).

Από τα σχεδόν 5,6 δις που είχαν συμφωνηθεί προς το παρόν, ο ελληνικός λαός έχει νιώσει στην «τσέπη» του μόνο τα 1,3 δις ευρώ.  Από την πρωτοχρονιά και μετά μπαίνουν στην ζωή του έλληνα φορολογούμενου, νέα μικτά και μεγάλα τέλη και φόροι, ενώ έρχονται αυξήσει σε ένα σωρό απαραίτητα καταναλωτικά αγαθά.

Αν και τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία από τους δαειστές για την επίτευξη της τότε, συμφωνίας, τώρα κυβερνητικοί κύκλοι, έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι η αύξηση των εσόδων μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογούμενων και ότι αν και τώρα ο ελληνικός λαός, έχει δει μόνο τα μέτρα και το σκληρό κομμάτι του μνημονίου, αφού ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση, ο δρόμος εξόδου από το μνημόνιο θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις.

Προς το παρόν, έρχονται μέτρα 3 δισ. ευρώ, με την εκτίμηση να θέλει ύφεση στο 0,3% το 2016, αλλά απότομη στροφή στην ανάπτυξη εντός του 2017.

Μάλιστα κυβέρνηση και Ευρώπη «βλέπουν» αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,7% την επόμενη χρονιά. Σημαντικό κομμάτι είναι και τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία το μνημόνιο προβλέπει στόχο 1,75%  το 2017 και 3,5% το 2018.

Το προσχέδιο έρχεται άμεσα στην βουλή, ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται να έχει αλλαγές που θα προκύψουν από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα η οποία «πατάει» ξανά Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου.

Ο χρόνος είναι αρκετός ειδικά αν κάποιος υπολογίσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπουργών η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει τον Οκτώβριο, ενώ το οριστικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Από τα 3 δις ευρώ,  τα 700 εκατ. προέρχονται από τα ψαλίδια στις συντάξεις και τα 2,3 δις ευρώ κυρίως από φόρους και τέλη.

Όλα θα δημοσιευτούν αναλυτικά με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην βουλή, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό το πότε θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο του 2017 – 2020, Αυτό γιατί η κυβέρνηση πιέζει τους δανειστές για μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, από 3,5% σε 2% και 2,5% για τα έτη 2019 και 2020.

Τα μέτρα του 2017

Μέτρα που γνωρίζουμε από τον Ιούνιο και έρχονται για να κάνουν την ζωή μας πιο ακριβή από την πρωτοχρονιά, περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα, το 26,7% που θα πληρώνουν οι επαγγελματίες, 20% για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και 6,9% του ΕΟΠΥΥ. Ακολουθεί το νέο τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία, ένα τέλος το οποίο αυξάνει και τον ΦΠΑ, την αύξηση της τιμής των  καυσίμων,  μέσω της νέας αύξησης των ειδικών φόρων. Το τελευταίο θα επηρεάσει τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης!

Αναμένεται η κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής, που ο ανώτερο συντελεστής ανεβαίνει από το 16% στο 24%, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Τέλος έρχονται αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, σε μερικά από τα πιο δημοφιλή καταναλωτικά αγαθά του λιανεμπορίου, στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ.

Εκτός από φόρους και τέλη, υπάρχουν ακόμα ένα σωρό επιβαρύνσεις για τον φορολογούμενο στην Ελλάδα, όπως η επανεξέταση-κατάργηση  των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις. Το καλό σενάριο, είναι οι δανειστές να μην ζητήσουν περισσότερα μέτρα στην διαπραγμάτευση και να αποδεχτούν ότι τα ήδη συμφωνηθέντα θα καλύψουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό γιατί εκτός από τα «κακά» μέτρα  στην διαπραγμάτευση θα τεθούν και «καλές»  ελαφρύνσεις.

Μέτρα που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, είναι το πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, νέα επιδόματα και χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συνεισφέρει και το σχέδιο για μείωση του κόστους λειτουργία του δημοσίου, με «ψαλίδι» στις δαπάνες υπουργείων. Η αρχή γίνεται πιλοτικά σε μερικά υπουργεία, αλλά αν πάει καλά το σχέδιο προβλέπει εφαρμογή στο σύνολο του μηχανισμού.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...