Νέα μεγαλειώδης γκάφα των βελγικών αρχών

Νέα μεγαλειώδης γκάφα των βελγικών αρχών

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 28/03/2016 – 22:06

dimosiografos-tzixantistis-velgio

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ» – ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Επικίνδυνο ερασιτεχνισμό συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι αρχές του Βελγίου, που έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ λαθών και παραλείψεων τόσο πριν όσο και μετά το αιματοκύλισμα στις Βρυξέλλες.

Η νέα μεγαλειώδης γκάφα της αστυνομίας του Βελγίου αφορά στο φιάσκο της σύλληψης του ύποπτου «δημοσιογράφου» φερόμενου ως τζιχαντιστή, Φεϊσάλ Σεφού. Πρόκειται για τον άνδρα που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας των Βρυξελλών, γιατί σύμφωνα με τις αρχές αναγνωρίστηκε από τον ταξιτζή που μετέφερε τους τρεις τρομοκράτες στο αεροδρόμιο ως ο «άνδρας με τα λευκά και το καπέλο», δηλαδή ως ο τρίτος βομβιστής που άφησε βόμβα μεγάλης ισχύος στην αίθουσα αφίξεων του Ζάβεντεμ και στη συνέχεια διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο ύποπτος βομβιστής αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων, αφού όπως αναφέρει η Βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία «οι ενδείξεις που οδήγησαν στη σύλληψη του Φεϊσάλ Σεφού δεν επιβεβαιώθηκαν από την προανακριτική διαδικασία».

Τα χαρακτηριστικά του «άνδρα με τα λευκά» που διακρίνεται στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου δεν συνέπιπταν με τα χαρακτηριστικά του συλληφθέντα κι έτσι οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους τον Σεφού, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Νωρίτερα, η βελγική αστυνομία απηύθυνε έκκληση για ταυτοποίηση του άνδρα στο βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα με ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό της στο τουίτερ.

Πάντως, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, οι βελγικές αρχές δέχονται έντονη κριτική για τους ανεπαρκείς χειρισμούς τους στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

Στους 35 οι νεκροί

Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου έχει αυξηθεί σε 35, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές της υπουργού Υγείας Μάγκι ντε Μπλοκ.

Στον προηγούμενο απολογισμό αναφέρονταν 31 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων και πάλι των δραστών, καθώς και άνω των 300 τραυματίες. Ωστόσο, τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονταν με σοβαρά τραύματα κατέληξαν.

Σύμφωνα με το Βελγικό Κέντρο Κρίσεων, έχουν ήδη αναγνωριστεί 28 θύματα. Εξ αυτών, τα 15 ήταν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και τα 13 στο μετρό στο Μάελμπεκ.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Βρετανοί, Ιταλοί, Κινέζοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, Σουηδοί και Αμερικανοί. Οι έξι στο αεροδρόμιο και οι δέκα στο μετρό ήταν Βέλγοι.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επαναλειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, που είναι κλειστό μετά από τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Τρίτης.

«Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η επανέναρξη των λειτουργιών του αεροδρομίου», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα θα γίνει μια δοκιμαστική λειτουργία με 800 υπαλλήλους του αεροδρομίου για να ελέγξουν την προσωρινή κατασκευή για το check-in των επιβατών. «Τις τελευταίες ημέρες, το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή ανάλυση της υποδομής του τμήματος του τερματικού σταθμού και των διαφόρων πιθανών σεναρίων για τμηματική επανέναρξη των δραστηριοτήτων του», είπαν οι υπεύθυνοι στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσαν όμως πως δεν υπάρχει ημερομηνία επαναλειτουργίας, έστω και τμηματικής.

«Πέρασμα» των τρομοκρατών από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί, επικαλούμενοι πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας, υποστηρίζουν πως οι τζιχαντιστές που «χτύπησαν» στη γαλλική και τη βελγική πρωτεύουσα κατέστρωσαν και οργάνωσαν τις αιματηρές επιθέσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, οι καμικάζι του Παρισιού και των Βρυξελλών, Χαλίντ Μπακράουι και Αμπντεσλάμ, είχαν περάσει από την Ιταλία στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Πάτρα, τον Ιούλιο του 2015, ενώ επικαλούνται τα δημοσιεύματα για τον εντοπισμό χάρτη του αεροδρομίου των Βρυξελλών σε γιάφκα στο Παγκράτι.

Ωστόσο, τα συνωμοσιολογικά σενάρια των Ιταλών έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση των ελληνικών διωκτικών αρχών.

Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας απαντούν πως οι δύο συγκεκριμένοι τρομοκράτες καθώς και ο αρχιεξτρεμιστής Αμπαούντ ταξίδευαν εντός Σένγκεν, ως κάτοχοι βελγικών διαβατηρίων, και τον Ιούλιο του 2015 δεν ήταν καταχωρημένοι σε λίστες υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...