Νέα πολιτικά παιχνίδια του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας

Νέα πολιτικά παιχνίδια του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 13/04/2016 – 19:53

Νέα πολιτικά παιχνίδια του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας

ΔΝΤ: ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΧΩΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ                                          

Τα πολιτικά του παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας συνεχίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ «βλέπει» πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά από χώρες.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».

Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα, αναφορικά με τους κινδύνους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντάσσει και χώρες όπως η Αυστραλία και ΗΠΑ, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Αναλαμβάνουμε τώρα δράση, ενεργούμε από κοινού», εμπεριέχει στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα το 2015, διαφορετικά από αυτά που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ.

Για τα δημόσια έσοδα αναφέρει πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά πως οι δημόσιες δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ.

Τέλος, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος το 2015 ανήλθε στο 178,4% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι προσχέδιο μνημονίου, το οποίο δημοσιοποίησε την Τρίτη το Reuters, αναφέρει πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...