Νέα συσκευή επιτρέπει στους κωφούς να ακούνε με… τη γλώσσα τους!

Νέα συσκευή επιτρέπει στους κωφούς να ακούνε με... τη γλώσσα τους!
Μέχρι τώρα τα ακουστικά εμφυτεύματα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς ανθρώπους να ανακτήσουν την ακοή τους. Έχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα. Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση τους, δεν είναι κατάλληλα για όλες τις μορφές απώλειας της ακοής και κοστίζουν πολύ ακριβά.

Τώρα μια εναλλακτική λύση κάνει την παρουσία της χάρη σε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Κατασκεύασαν μια συσκευή που επιτρέπει στους πάσχοντες να ”ακούν” με την γλώσσα τους. Το σύστημα αυτό δεν αποκαθιστά την ακοή αλλά μετατρέπει τους ήχους σε δονήσεις οι οποίες γίνονται αντιληπτές από την γλώσσα. 

Ο χρήστης ερμηνεύει τις αισθήσεις που προκαλούνται από αυτές τις δονήσεις σε ήχους ή λέξεις.  Μια διαδικασία αρκετά απλή που όχι μόνο δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση αλλά δεν είναι και τόσο ακριβή.

Τα απλά ακουστικά ενισχύουν τους ήχους έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί.  Τα ακουστικά  εμφυτεύματα υποκαθιστούν κατεστραμμένα μέρη του αυτιού και  διεγείρουν άμεσα το ακουστικό νεύρο. Ήχοι από το περιβάλλον συλλέγονται από ένα μικρόφωνο και στη συνέχεια αναλύονται από έναν επεξεργαστή ομιλίας.

Αυτή η πληροφορία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται σε διαφορετικές περιοχές του ακουστικού νεύρου. Χρειάζεται κάποια εκπαίδευση, μέχρι τελικά οι  χρήστες να μάθουν να αναγνωρίζουν διαφορετικά ερεθίσματα, όπως συγκεκριμένους ήχους ή λέξεις.

Η νέα συσκευή των επιστημόνων του Κολοράντο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αυτό που αλλάζει είναι το τι γίνεται με τους ήχους αφού ληφθούν και μέχρι να γίνουν αντιληπτοί από τον χρήστη.  Ένα ακουστικό bluetooth  μεταφέρει τους ήχους σε έναν επεξεργαστή ο οποίος στη συνέχεια τους μετατρέπει σε μοτίβα παλμών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια λέξη. Οι παλμοί αυτοί γίνονται αντιληπτοί μέσω τον δονήσεων της συσκευής η οποία είναι τοποθετημένη στη γλώσσα.

Η αίσθηση που σου δίνει η συσκευή αυτή μέσα στο σώμα σου είναι σαν τις φυσαλίδες της σαμπάνιας. Μόλις καταφέρεις να συνεργαστεί η γλώσσα σου με τον εγκέφαλο σου τότε έχεις μάθει αποτελεσματικά τη γλώσσα σου να ακούει.

Η συσκευή είναι ακόμα υπό κατασκευή και μόλις τελειοποιηθεί θα κυκλοφορήσει στην αγορά.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...