Νέες απειλές του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ

Νέες απειλές του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η συμμαχία των δύο χωρών διατρέχει κίνδυνο, μετά τις εντάσεις που έχουν προκύψει μεταξύ Αγκύρας και Ουάσιγκτον.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος πρόεδρος κάνει αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά τονίζει ότι η συμμαχία τους είναι στο όριο της διάλυσης, εξαιτίας των πρόσφατων μεταξύ τους διαμαχών, για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τη σύγκρουση στη Συρία, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος Τούρκων υπουργών και βέβαια τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο, την Παρασκευή. Κάτι που προκάλεσε νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Τονίζει ότι οι ΗΠΑ υπονομεύουν τα ίδια τα συμφέροντά τους με τις μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες.

«Πριν να είναι αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», έγραψε ο Ερντογάν. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ επανειλημμένα και σταθερά απέτυχαν να αντιληφθούν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού. Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει του έθνος μας, τότε η συμμαχία μας μπορεί να είναι σε κίνδυνο», τόνισε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη, παράλογη και απόλυτα επιζήμια για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε Τούρκους υπουργούς, για την υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Ακόμη, στο άρθρο του κατηγορεί τις ΗΠΑ για καθυστερήσεις στο αίτημα της Τουρκίας να εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα τον κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ανέφερε την αμερικανική υποστήριξη σε Κούρδους αντάρτες στον πόλεμο της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.  

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/339653-Nees-apeiles-toy-Erntogan-pros-tis-EPA ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...