Νέες προκλήσεις για τον Γιάννη Στουρνάρα -Τι θα βρει μπροστά του στην Τράπεζα της Ελλάδας

Νέες προκλήσεις για τον Γιάννη Στουρνάρα -Τι θα βρει μπροστά του στην Τράπεζα της Ελλάδας
Από το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να έφυγε, αλλά οι προκλήσεις δεν παύουν για τον Γιάννη Στουρνάρα. Αλλωστε, από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι λογικό να αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά ζητήματα.
Από τις 20 Ιουνίου λοιπόν, που αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας θα δώσει μάχη αρχικά σε τέσσερα μέτωπα. Η σημαντικότερη πρόκληση για τον πρώην υπουργό είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, όπως σημειώνει το «Εθνος της Κυριακής» σε σχετικό δημοσίευμα, τα οποία φτάνουν πλέον τα 84 δισ. ευρώ. Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, θα οδηγήσει στην ανάγκη εισροών νέων κεφαλαίων.

Η θέση του Ταμείου είναι, ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μία εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση, που θα επιτρέψει την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργασιών σε παραγωγικούς κλάδους.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για τον κ. Στουρνάρα, αφού το ίδιο ισχύει και για τα ευρωπαϊκά stress tests που έχουν αυστηρές παραδοχές. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν ενέργειες, οι οποίες θα απελευθερώνουν κεφάλαια όπως για παράδειγμα, με πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να αποφύγουν να ξαναβγούν στις αγορές μέσα στο έτος ή στις αρχές του επόμενου.

Ακόμη, η ΤτΕ θα πρέπει να ελέγξει και τον τρόπο με τον οποίον προχωρούν οι τράπεζες στις ρυθμίσεις δανείων, αλλά και πώς αυτά εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να τυποποιηθούν οι διαδικασίες, τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα και οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της αποτίμησης των ακινήτων, που έχουν προσημειώσει οι τράπεζες ως εξασφάλιση, καθώς οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει από 30% έως 50%  ανάλογα με την περιοχή, το έτος της οικοδομής και άλλες παραμέτρους.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...