Νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας από την Αυστρία για τα σύνορα

Νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας από την Αυστρία για τα σύνορα

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 25/02/2016 – 21:50

laitner

Τις απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, «ώστε να σταματήσουμε τη προσφυγική ροή», απόφαση η οποία πάρθηκε την Τετάρτη κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό της προσφυγικής ροής.

Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας αλλά και κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα – κριτική η οποία κορυφώθηκε με ιδιαίτερη αυστηρότητα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Βουλή.

Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...